От х:

Днес в x:

Наказвали ученичките в някогашно Хасково за грим, изкуствено къдрене и оскубани вежди

    Дисциплина, ред, униформи, вечерен час и куп забрани са били част от ежедневието на някогашните хасковски ученици преди и по време на Втората световна война. Това разказа пред Haskovo.net Милен Вълчев от Регионалния истроически музей.

    До края на Втората световна война в Хасково има само една гимназия. Само едно училище, в което може да се завърши средното образование.

    В годините преди Първата световна война в Хасково е имало само непълна гимназия, където е можело да се учи до 7 клас, което е еквивалент на сегашния 11 клас. За да завършат 12 клас е трябвало да учат другаде – най-често в Пловдив или Стара Загора.

    Учителите са били изключително уважавани в Царство България, както от учениците, така и от техните родители. За каквото и да е оспорване на учителско решение учениците са били наказвани строго.

    Вечерният час е бил 19.00 часа. Униформите – зимни и летни са били задължителни през всички дни от седмицата.

    На учениците е било забранено да се движат с момичета в парка. Също така им е било забранено да се движат на големи групи – повече от трима човека, както и да разговорят на висок глас.

    Определени кинопрожекции и постановки в театъра също са били забранени за учениците. На ученичките е било забранено да ходят с дълги и несплетени коси. Забрано им е било да се гримират, да се къдрят изкуствено и да си скубят веждите.

    За последното има данни, как 4 ученички са наказани с намаляване на поведението с цели две единици, защото веждите им са били оскубани. Предполага се, че тогавашните ученички са искали да приличат на секссимвола на своето време - Марлене Дитрих.

    Забранено на учениците е било да пушат и да употребяват алкохол и да посещават питейни заведения. Безупречният външен вид е бил задължителен. На учениците в гимназиален курс дори е бил осигурен безплатен бръснар, за да ходят на училище гладко избръснати.

    Училището е било безплатно и задължително до четвърто отделение или сегашния четвърти клас. В прогимназиалния и гимназиалния курс се е плащала такса от 500 лева на година. Липсата на средства обаче не е била причина някой ученик да не може да учи, ако желае това. Децата от бедни семейства са били освобождавани от такси, ако се подадат определени документи и те бъдат одобрени от училищното настоятелство. Със събраните такси е можело да се разпорежда единствено училищното настоятелство на даденото училище. Най-често парите са били изразходвани за закупуване на униформи, обувки и учебници на бедните ученици. Също така за разкриване на трапезарии и летовища – както тогава са се наричали летните лагери за ученици.

    Първият учебен ден и тогава се чествал тържествено на 15 септември. Учениците от някогашно Хасково преди Втората световна война са имали трудодни – нещо като бригадите при социализма. Не е било рядко срещано явление учебната година да започне по-късно заради прибирането на определени земеделски култури. Понякога е имало и извънредни ваканции, за да могат да помагат учениците в брането на тютюна или в бубарството.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини