От х:

Днес в x:

"Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя" - седмица на превенция на детската пътна безопасност

Преди началото на учебните занятия от служителите на 13-те районни управления в състава на ОДМВР- Пловдив бяха извършени проверки на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходните ограждения.

На проведените срещи с директорите и ръководствата на частните охранителни фирми е припомнена необходимостта от повишена бдителност и бърза комуникация с полицията при случаи на противообществени прояви на обслужваната територия.

По време на тържествата за първия учебен ден в училищните дворове, в районите край тях и на кръстовищата с интензивно движение ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.

През този период служители на полицията ще осъществяват засилен контрол в часовите периоди преди началото и след края на учебните занятия. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители. 

По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят водачите да спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки и ще контролират правилното пресичане и от страна на пешеходците.

През цялата учебна година са планирани  системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазването на изискванията на Закона за закрила на детето, свързани с недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца.     

За да бъдат ограничени пътните инциденти с деца и юноши, от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Пловдив призовават  участниците в движението да бъдат дисциплинирани, отговорни и толерантни и отправят следните препоръки за безопасно поведение на пътя:

Към водачите:

- Намалете скоростта, когато преминавате покрай спирка за обществен транспорт; подлез; детска градина или училище; детска площадка;  спортна зала; парк или градина;
- При наближаване на пешеходна пътека бъдете в готовност да спрете.
- Когато давате предимство, се убедете, че не създавате предпоставки за пътен инцидент.
- При преминаване покрай велосипедист или водач на тротинетка, намалете скоростта и осигурете достатъчно странична дистанция.
- Ако не сте сигурен, че дете на пътя е забелязало приближаването на Вашия автомобил, сигнализирайте отдалече, за да привлечете вниманието му.
- Не управлявайте превозно средство, ако сте употребили алкохол или наркотични вещества.

Към родителите:

- Бъдете за пример на детето си и винаги спазвайте правилата!
- Ако детето Ви за първи път е ученик, заедно преминете неколкократно маршрута до училище и обратно до дома.
- Напомняйте на детето си винаги да се движи по тротоара.
- Когато сте на пешеходната пътека, винаги преди да пресечете, карайте детето да се огледа – наляво и надясно, и ако не приближава превозно средство, преминете по най-бързия начин на отсрещната страна.
- Заедно с детето си проверете изправността на велосипеда или тротинетката. Напомняйте му, че с тези превозни средства е водач като останалите и трябва да спазва правилата.
- Винаги в автомобила обезопасявайте детето си с детско столче, седалка или обезопасителен колан.

Към децата:

- Опознай маршрута до училище и обратно до дома.
- Движи се по тротоара.
- Изчаквай автобуса на тротоара, не слизай на пътя.
- Дори да си на пешеходна пътека, винаги преди да пресечеш, се огледай – наляво и надясно. Ако не приближава превозно средство, премини по най-бързия начин на отсрещната страна.
- Когато се движиш навън и особено когато пресичаш, не ограничавай слуха си със слушалки и силна музика.
- Ако използваш велосипед или тротинетка, ти си водач като останалите, които шофират мотопеди, мотоциклети и автомобили. Спазвай правилата, движи се най-вдясно по платното за движение и указвай с ръка, ако ще променяш посоката си на движение.
- Постави светлоотразител на раницата/чантата или връхната дреха.
- Ако си в рискова ситуация или си свидетел на пътен инцидент, сигнализирай на телефон 112, а след това веднага уведоми родителите си.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини