От х:

Днес в x:

3 дни „Мистериите на Хухла-2024“ сбират в едно 3 етноса - българи, гърци и турци

    Фестивалът „Мистериите на Хухла“ тази година ще се проведе под надслов „Човечност без граници“. Среща в мистичното ивайловградско село ще си дадат среща традициите на три етноса - българи, гърци и турци. Три дни са отредени за  надсвирване, надпяване, надиграване, надприказване. Това са 21, 22 и 23 септември. Връх Свети Илия над мистичното село отесня, затова фестът завзема и селския мегдан в Хухла и градския площад на Ивайловград, съобщи Иван Бунков. Той е писател, публицист, драматург, общественик и родолюбец, който за 26-ти път организира „Мистериите на Хухла“.

    Основните „виновници“ за осъществяването на тазгодишното издание на фестивала, превърнал се в емблема на Източните Родопи, са фондация „Хохла“, Община Ивайловград, Читалище „Обединение“ – Кърджали.

    Тържеството на духа и човечността ще стартира в 19 часа на 21 септември на площада на Ивайловград. Музиканти, певци и танцьори ще представят фолклора на България, Гърция и Турция. Правото хоро, Дайчевото, Пайдушкото, Ръченицата – ще откриете, че ги имаме не само ние, българите, но и съседите, подсказва Бунков. По време на концерта под мотото „Полет над три реки“ ще може да се заловите и на българското, и на гръцкото, и на турското хоро, а после и на общото балканско. 

    В сборния концерт от самодейни състави от поречието на трите реки Арда, Тунджа и Марица има участници от Кърджали, Свиленград, Александруполис /Гърция/, Момчилград, Свирачи. На 22 септември, на амфитеатъра на връх Свети Илия, магичността продължава с културните вълшебства, сътворени под диригентската палка на маестро Георги Андреев и Симфоничен оркестър - Враца, солисти на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и със специалното участие на виртуози-инструменталисти от София, Истанбул и Солун, сред които и носителят на „Грами“ Недялко Недялков.

    Поетите и писателите също ще бъдат от трите държави - Александър Секулов, драматург, поет и романист; Петя Цонева - Почетен селянин на „Мистериите на Хухла“, първи носител на наградата на името на Ивайло Балабанов; Бойко Ламбовски - поет, преводач, есеист и журналист и „Почетен селянин на Мистериите на Хухла“; Кадрие Джесур от Истанбул; Илиас Папаконстантинос от Атина и още автори от България, ще представят свои творби в Хухла. На 22 септември ще стане ясно и кого Мистериозната хухленска академия на науките е избрала за „Почетен селянин на „Мистериите на Хухла – 2024“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини