От х:

Днес в x:

47-годишен от Стара Загора е задържаният за рекордното контрабандно злато

    47-годишен мъж от Стара Загора е задържаният за опит за контрабанда на рекордното количество от близо 125 кг злато, открито в кола на граничния пункт „Капитан Андреево“. Това съобщи на пресконференция днес окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов в присъствието на Георги Димов - директор на Агенция „Митници“, Атанас Илков - министър на вътрешните работи, гл. комисар Антон Златанов - директор на Главна дирекция „Гранична полиция“ и Георги Георгиев - зам.-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“.

    Златото е открито на 11 септември 2024 г., около 19 часа, в автомобил „Хонда“ с българска регистрация, пътуващ от България към Турция. Количеството е намерено в тайник, който е бил изключително добре маскиран - в арматурното табло на мястото на въздушната възглавница пред пасажерската седалка. Щателната митническа проверка е продължила над 13 часа.

    Джипът е бил управляван от мъжа от Стара Загора, който е привлечен като обвиняем. Той не осъждан до момента. Според разследващите той е бил „муле“ и е осъществил транспорта. С него е пътувал още един мъж с двойно гражданство – българско и турско. Имало е и пилотни автомобили.

    Задържаното злато е във вид на кюлчета, монети, накити, предвидени за търговски цели, от 14 до 24 карата. Стойността на изделията е 10 600 197 лева.

    Златото и автомобилът са задържани. От държавното обвинение са внесли искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

    Министърът на МВР уточни, че в случая става дума за контрабанден канал – от Западна Европа през България за Турция, за който придобили информация и е следен от около 8 месеца. По думите му най-вероятно благородният метал се връща обратно към Западна Европа с готови изделия, които се предлагат на европейския пазар.

    Пратката е рекордна за последните 40 години, хващана на граница на България. При доказване на вина се предвижда наказание от 5 до 15 години затвор и глоба от 50 000 до 200 000 лева. Възможно е да последват още задържания.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини