От х:

Днес в x:

Как тийнейджъри стават терористи от „Ислямска държава“

Те са млади, живеят в Европа и се влияят от онлайн съдържания: броят на тийнейджърите, арестувани по обвинения в тероризъм, нараства. Как „Ислямска държава“ успява да ги привлече?

Твърди се, че австрийският тийнейджър, който беше убит през миналата седмица в централната част на Мюнхен, след като стреля по полицаи, е бил под влиянието на ислямистки екстремизъм. 18-годишният Емрах И., живял в малко градче в региона на Залцбург, обаче не е посещавал местната джамия, нито е имал брада или се е обличал с типичните дълги широки дрехи.

Единственото, което би могло да издаде намеренията му, е че през 2023 година австрийската полиция открива видеа на телефона му, на които се виждат знамена на Ал Кайда - макар и в компютърна игра. Въпреки това полицията решава да не се намесва. Сега органите на реда смятат, че в младежът се е радикализирал онлайн в месеците след това.

Все повече терористи са тийнейджъри

Той далеч не е единственият. Между март 2023 и март 2024 са повдигнати 470 обвинения, свързани с екстремистката терористична групировка „Ислямска държава“ (ИД), показва проучване на Института за Близкоизточна политика във Вашингтон. Непълнолетни и тийнейджъри са били замесени в най-малко 30 от тези случаи, като се има предвид, че този брой навярно в действителност е доста по-голям, тъй като някои държави не дават информация за възрастта на задържаните.

Според друго проучване, извършено от Петер Нойман от Кралския колеж в Лондон, при 27 случая, свързани с т.нар. „Ислямска държава“ от последно време, една трета от арестуваните са тийнейджъри. В последната седмица 14-годишно момче беше арестувано в Уругвай, след като се идентифицира като терорист, а друго 11-годишно момче беше задържано в Швейцария за разпространяване на екстремистко съдържание.

Цел ли са тийнейджърите на Запад?

Въпреки че беше разгромена във военно отношение през 2017 година, „Ислямска държава“ не е спряла да съществува. Терористичната групировка е активна в някои африкански държави, а афганистанският ѝ клон „Ислямска държава-провинция Хорасан“ е особено активна в комуникациите, твърдят наблюдатели. От януари тази година те активно призовават последователите си да извършват самостоятелни атаки в Европа на големи събития като Олимпийските игри, концерти и футболни мачове.

Експерти казват, че тези послания едва ли са насочени директно към тийнейджърите в Европа. Според тях нарастващият брой подрастващи, които се готвят да извършват терористични атентати, е свързан с активната употреба на социалните мрежи и платформите за съобщения от „Ислямска държава“. Нападенията обичайно са „вдъхновени“ от терористичната групировка, а не са извършени с поръчителството ѝ. Ситуацията е много по-различна от тази през 2014 например, когато „Ислямска държава“ превзе големи части от Ирак и Сирия. Тогава групировката поддържаше пряк контакт с последователите си, които бяха окуражавани да се преместят в „халифата“.

Настоящето движение не е толкова централизирано, смята Лукас Уебър от мозъчния тръст „Суфан Център“ в Ню Йорк. „По-важна роля играе устойчивият им онлайн апарат“, казва той. „В ИД все още имат централна медийна служба и централно командване, което ръководеше например атаките в Русия. Но в момента има много по-разнообразна мрежа, която набира тези млади хора“, казва анализаторът Питер ван Остайен от „Counter Extremism Project“ - международен мозъчен тръст.

„Това е по-скоро разпръсната мрежа - в нея децата са в онлайн общности и кръгове“, потвърждава Мустафа Аяд, изпълнителен директор за Африка, Близкия изток и Азия в базирания в Лондон Институт за стратегически диалог. „Идеологията все още играе роля - това не може да се пренебрегне - но вкарванетона съдържанието на „Ислямска държава“ в кратки видеоклипове на местни езици прави идеята по-достъпна за по-младите хора“, казва той.

По-бърза радикализация онлайн?

За влиянието на тези мрежи има много примери, казва Аяд. Един от тях: планираните и осуетени атентати срещу концертите на Тейлър Суифт във Виена. Там полицията откри доказателства за мотивите на 19-годишния заподозрян в профилите му в социалните мрежи. Така е открит и друг заподозрян - 15-годишно момче от германската провинция Бранденбург. Подобна ситуация имаше и през април - когато в Австралия беше наръган с нож проповедник. Тогава претърсвайки онлайн мрежите на нападателя, полицията откри цяла група, в която извършителят на 16 години и връстниците му са правили „планове“ за престъплението.

Има и друг проблем - радикализацията вече става много по-бързо. Според Аяд причината е, че потребителите попадат на все повече екстремистко съдържание в най-различни платформи.

Защо тийнейджърите са уязвими към тези послания?

Основното послание на „Ислямска държава“ винаги е било едно и също: „светът преследва мюсюлманите, но ако се присъедините към нас, заедно ще сме по-силни“. Психолозите твърдят, че за отчуждените или маргинализирани тийнейджъри, които търсят нещо, с което да се идентифицират, този вид послания може да са привлекателни.

Има и политически фактори, които играят роля за нарастващия брой радикализирани тийнейджъри. Експертите казват, че групировката „Ислямска държава“ използва конфликта между Израел и Хамас в Газа като доказателство, че „останалата част от света мрази мюсюлманите“ и че нейните поддръжници трябва да си отмъстят.

Възходът на крайната десница в Германия, както и настоящият дебат около имиграцията и ислямофобията в страната вероятно също ще окажат влияние върху маргинализираните тийнейджъри от тези общности. „Повече крайнодесни политици водят до повече радикализация. Това е толкова просто“, казва пред ДВ Ван Остейен, анализатор на проекта за борба с екстремизма. „И двете групи се подсилват взаимно."

Въпреки всичко според Аяд заплахата в момента не е на нивата от 2015 или 2016 година. „Но ако действително успеят, ще има огромни последствия. Нужен е само един успешен атентат."

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини