От х:

Днес в x:

Наблюдение на птици в хасковския парк "Кенана"

Изображение 1 от 4

    Наблюдение на птици в хасковския парк "Кенана" Хасково организира днес Българското дружество за защита на птиците. Сборният пункт е в началото на парка от 8:30 часа. Поводът е Европейските дни на птиците, които се отбелязват в началото на октомври. на 5 октомври Българското дружество за защита на птиците. Всяка година през първия уикенд на октомври BirdLife International и партньорите ѝ в 35 държави празнуват удивителния свят на миграцията.

    Стойчо Стойчев от БДЗП обясни, че тези дни са посветени на есенната миграция. През този период от годината милиони напускат Европа, за да се отправят към местата си за зимуване на юг.

    „Организациите, които се занимават с опазване на птиците, искат да привлекат интерес у хората към този феномен и да ги накарат да излязат навън, да погледат разнообразието, да се насладят на природата около нас и да научат нещо повече.“, заяви още Стойчев.

    Птиците ще бъдат наблюдавани с необходимото за това оборудване - бинокли и зрителни тръби. От дружеството ще разкажат за някои характерни птици, които могат да се видят и да се чуят на Кенана. Така начинаещите ще се научат на първи стъпки на определянето на птици. Според Стойчев се очаква се да се видят много и интересни видове.

    „Разнообразието е голямо, даже много хора не подозират, колко много видове птици има на „Кенана“. От по-широко разпространените като синия и големия синигер, до някои по-редки като белочелата сврачка. Но пък сега през есента очакваме да дойдат есенните и зимните гости от високите планини като качулатия и боровия синигер, които живеят в планините, но зимата са гости в Хасково, за да намират храна.“, допълни експертът.

    Наблюдение на птици ще бъде организирано и в градовете София, Варна и Бургас.

    По повод нашумялата напоследък в интернет информация за завръщащи се на ята щъркели в България, Стойчев коментира, че това е фалшива новина и обясни, че в последните години, поради промяната на климата в страната ни, много щъркели остават да зимуват тук. В Испания, където е по-топло, този процес е започнал преди 30 години и там сега зимуват хиляди птици. Така че щъркелите, които са видени тук, или прелитат над страната ни, или не са отлетели от нашата популация. Но със сигурност не са се върнали от Близкия изток.

     

     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини