От х:

Днес в x:

Започна XXIV празник на тракийската народна музика и песен

Изображение 1 от 5

    Традиционният празник на тракийската народна музика и песен беше открит вчера заедно с есенния панаир на Първомай.

    XXIV Празник започна с изпълнение на оркестър Стара Загора с ръководител Неделчо Тончев.

    Танцов състав „Първомай“ подгря настроението на присъстващите със стъпките на хора от цяла България.

    Под звуците на емблематичната за града  музика - Първомайско хоро, кметът Николай Митков, заместниците му, общински съветници  и участници поднесоха своето цвете пред паметника, посветен на твореца и духа на българската тракийска музика.

    „… Сигурен съм, че заедно ще съхраним фолклорното богатство и талантите, ще продължим да разпространяваме благозвучните ритми на тракийската музика, каза в словото си по повод откриването на Празника кметът на общината -  Надявам се празникът да привлича все повече изпълнители не само от Тракия, но и от цялата страна.

    Той се обърна с благодарност както към всички оркестри, които през годините са участвали към в Празника, така и към  почитателите им  дошли от всички краища на родината България, за да се насладят на виртуозните изпълнения музикантите.

    В 140-тата година на читалище „Св.св. Кирил и Методий“ в Първомай е учреден юбилеен знак. Посмъртно той беше присъден на един от създателите на празника – Иван Караславов. Паметния знак получи съпругата му Лиляна Караславова.

    По време на празникът ще бъдат отбелязани няколко знакови годишнини: 45 години оркестър „Хебър“, юбилеите на Хари Асенов, ръководител на оркестър „Марица“ – Пловдив, на Митко Димитров – ръководител на Пилашевския народен оркестър, Добри Вълчев, ръководител на оркестър „Хебър“ и на Атанас Стоев – ръководител на оркестър „Канарите“.

    В Първата вечер се изявиха оркестрите „Млади тракийци“ и „Марица“.

    Във втория ден на Празника се очакват оркестрите „Елхово“, „Паскалев“ – Пловдив, „Славей“ – гр. Панагюрище, Пилашевския народен оркестър и „Бисери“.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини