От х:

Днес в x:

WSJ: Киев е принуден да търси план ''Б'' за войната с Русия

Киев е принуден да търси план „Б“, докато Западът обмисля да разреши на Украйна да използва ракети за нанасяне на удари по-дълбоко в Русия, пише „Wall Street Journal“, позовавайки се на източници сред западни и американски официални лица.

Авторитетното американско издание пише, че САЩ и европейските съюзници все още подкрепят дългосрочната цел на украинския президент Володимир Зеленски за цялостно изтласкване на Русия от Украйна.

Но тъй като обществената подкрепа сред някои от основните поддръжници на Украйна намалява, а Русия бавно постига успехи на терен, някои европейски дипломати твърдят, че Украйна трябва да бъде по-реалистична по отношение на целите си по време на войната. Това може да помогне на западните служители да защитят пред избирателите необходимостта от доставка на оръжие и помощ за страната, отбелязва WSJ.

Другата седмица в сряда се очаква държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и британският външен министър Дейвид Леми ще пристигнат в Украйна, за да се срещнат с украински официални лица и да обсъдят как най-добре да се определи украинската победа и каква помощ ще ѝ е необходима за това.

Високопоставени европейски служители твърдят пред американското издание, че на Киев е било казано, че пълната победа на Украйна би изискала стотици милиарди долари западна подкрепа - нещо, което нито Вашингтон, нито Европа могат реално да си позволят, пише WSJ.

Блинкен заяви във вторник, че пътуването му е отчасти, за да види „как точно украинците разглеждат нуждите си в този момент. Според WSJ посещението би могло да бъде прелюдия към подписването от страна на САЩ и Великобритания на споразумение за използване от Украйна на ракети с голям обсег за поразяване на цели в Русия, но официални лица предупреждават, че окончателно решение все още не е взето.

Вчера американското издание публикува статия, позоваваща се на скорошни социологически проучвания в Украйна, според които все по-голяма част от обществото иска мирни преговори с Русия. Все така преобладава мнението, че мир не бива да се сключва с Кремъл, особено сред военните в Украйна.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини