От х:

Днес в x:

Шефът на КЗП забрани производството и продажбата на енергийни прахчета

Всички налични количества от продукта се изтеглят от пазара

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова издаде заповеди за забрана на производството, вноса и разпространението на енергийни прахчета за смъркане, както и за незабавно изтегляне на наличните артикули „Wildkraut Energy Sniff“ и „Sniff Bull Energy Dust“ от всички търговски обекти.

Прахчетата, които представляват алтернатива на енергийна напитка и се приемат назално, чрез вдишване през носа, нашумя покрай реклама, в която се имитира смъркане на кокаин и в която главен участник е певицата Диона, задържана два пъти да шофира дрогирана.

КЗП вече глоби с 30 хил. лв. фирмата, разпространяваща енергийния прах за смъркане „Sniff Bull Energy Dust“, рекламиран в Instagram, заради липса на информация за адреса на търговеца и форма за отказ от поръчката. Сега обаче предприема по-крути мерки, тъй като анализът на здравните власти показал сериозна заплаха за здравето и безопасността на потребителите.

КЗП ще изпрати и нотификации до Европейската система за бързо предупреждение SAFETY GATE за вредните продукти. И призова всички потребители, които са закупили от тях, да преустановят незабавно тяхната употреба, както и всички търговци да преустановят продажбата и да ги изтеглят от търговската мрежа.

Спешните проверки на регионалните здравни инспекции в края на август откриха енергийни прахчета за смъркане в девет области - София, Бургас, Варна, Благоевград, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Хасково и Сливен. Тогава бяха спрени от продажба 106 опаковки.

Продуктът съдържа съставки като кофеин, таурин, гуарана и други вещества, които са свързани с различни рискове за здравето при многократна употреба, е оценката на здравното министерство при последващите проверки. МЗ е изискало от производителя на продукта „Wildkraut Energy Sniff“ подробна информация за количествения и качествен състав, предназначението и начина му на употреба.

С цел преценка безопасността на посочените по-горе продукти е изискано становище и от Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по медицинската специалност „Ушноносно-гърлени болести“, информира КЗП.

Установено е, че продуктите представляват риск от възпаление на носната лигавица, възможност за блокиране на дихателните пътища и други неблагоприятни последици за организма. При системна (редовна) употреба, чрез вдишване през носа на продукта Wildkraut Energy и „Sniff Bull Energy Dust“, се получава изтъняване на носната лигавица, което от своя страна може да доведе на първо време до епистаксиси с вторична инфекция и последваща перфорация на носната преграда със затруднено носно дишане; нарушение на качеството и физиологията на вдишвания въздух; хипоксия, които водят до други усложнения за целия организъм.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини