От х:

Днес в x:

Увреждат ли слуха слушалките?

Слушалките са неизменна част от съвременния начин на живот, като се използват както за слушане на музика и подкасти, така и за комуникация и работа. Въпреки удобството и ползите, които те предлагат, има нарастващо безпокойство за тяхното влияние върху слуха. Много проучвания показват, че продължителното и неправилно използване на слушалки може да доведе до увреждане на слуха и други проблеми, свързани със здравето на ушите.


Продължителното излагане на силни звуци, включително тези, произведени от слушалки, е един от основните фактори за увреждане на слуха. Според Световната здравна организация (СЗО) около 1,1 милиарда млади хора по света са изложени на риск от загуба на слуха поради неразумно използване на лични аудиоустройства като слушалки. Шумът над 85 децибела (dB) може да причини увреждане на слуха при продължително излагане, а при нива над 100 dB, увреждането може да настъпи само за 15 минути.

Различните видове слушалки - наушници (over-ear), слушалки, които се поставят на ушната мида (on-ear), и такива, които се вкарват в ушния канал (in-ear) - могат да имат различно въздействие върху слуха. Слушалките, които се вкарват в ушния канал, са по-опасни за слуха, тъй като разстоянието до тъпанчето е по-малко и звукът се доставя директно в ушния канал. Този тип слушалки също така могат да увеличат риска от инфекции на ушите, защото могат да задържат бактерии и да пречат на циркулацията на въздух. Наушниците и слушалките на ушната мида са по-безопасни, но все пак могат да причинят увреждания, ако звукът е твърде силен и се слуша продължително време.


Едно от най-често срещаните състояния, свързани с употребата на слушалки, е шумово-индуцираната загуба на слуха (ШИЗС). Това се случва, когато космените клетки в кохлеята - част от вътрешното ухо, отговорна за предаването на звукови сигнали към мозъка - се увредят поради продължително излагане на силен звук. Увреждането на тези клетки е необратимо, което означава, че загубата на слух не може да бъде възстановена. Състоянието може да започне с тинитус (звънене в ушите) и да прогресира до частична или пълна загуба на слуха.


За да се предотврати увреждането на слуха, е важно да се следват някои основни препоръки за безопасна употреба на слушалки:

  •     Намаляване нивото на звука: Слушането на звук под 60% от максималния капацитет на устройството се счита за безопасно. Високите нива на звук трябва да се избягват.
  •     Ограничаване на времето за слушане: Добра практика е да се използват слушалките за не повече от 60 минути наведнъж, последвани от поне 10 минути почивка.
  •     Използване на шумопотискащи слушалки: Шумопотискащите слушалки могат да помогнат за намаляване на необходимостта от увеличаване на звука в шумна среда, като по този начин защитават слуха.
  •     Редовни проверки на слуха: Посещението при специалист по слуха за редовни проверки може да помогне за ранното откриване на проблеми и за вземане на мерки за предотвратяване на по-нататъшно увреждане.

Освен шумово-индуцираната загуба на слуха, използването на слушалки може да доведе до други проблеми като инфекции на ушите, дискомфорт и дори главоболие. Продължителното носене на слушалки, особено тези, които се поставят в ушния канал, може да увеличи риска от натрупване на ушна кал и да създаде подходяща среда за развитие на бактерии.


Използването на слушалки безспорно носи удобства, но е важно да се осъзнават рисковете за слуха и здравето, които могат да възникнат при неправилна употреба. Увреждането на слуха е сериозен и често необратим проблем, който може да бъде предотвратен чрез информираност и спазване на безопасни практики за слушане. Ограничаването на силата на звука, намаляването на времето за слушане и редовните проверки на слуха са важни стъпки към запазването на добрия слух и здравето на ушите.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини