От х:

Днес в x:

Президентският дебат в Америка: Ядат ли котки мексиканските имигранти?

На снощния президентски дебат по ABC News правилата бяха изключително строги. Двамата кандидати Тръмп и Харис имаха по две минути за тговор на всеки въпрос, като въпросите не бяха предварително споделени с тях. Микрофонът на кандидата, който не отговаря в момента, биваше изключен, за да няма прекъсвания. Всеки кандидат можеше да отговори на опонента си. Жребий чрез хвърляне на виртуална монета определи кой от кандидатите ще избере лява или дяста позиция на екраните (Харис избра дясната) и кой ще говори последен (това беше Тръмп). По време на дебата двамата трябваше да стоят прави. В студиото нямаше публика, само журналистите-домакини, които при това можеха да опровергават неверни твърдения на кандидатите веднага след даден отговор на въпрос и без опции за по-нататъшно разискване по същата тема.

Това беше първата лична среща на двамата кандидати и тя започна с ръкостискане, но продължи в доста остър тон.

По темата за американската икономика вицепрезидентът Камала Харис заяви, че нейната бъдеща администрация ще предвиди данъчно облекчение от по 50 000 долара за малките бизнеси. Вицепрезидентът нарича своя план „икономика на възможностите“. Тя обвини Тръмп в грижа само за големите компании. На това бившият президент Тръмп заяви, че и преди е създал, и сега ще създаде „велика икономика“. Той твърдеше, че „топ професори“ наричат неуточнените му икономически планове „брилянтен план, велик план“. Тръмп смята, че е намалил инфлацията, съдействайки по износа на стоки за милиарди към Китай. Харис уточни, че става дума за износ на микрочипове, които помагат на Китай да изгради армията си. Тръмп заяви, че Америка почти не произвежда чипове, както и че Китай внася чипове предимно от Тайван - едно крайно невероятно твърдение.

Според Харис по време на ковид Тръмп не е притиснал китайския ръководител Си за повече прозрачност по отношение произхода на пандемията. Тръмп нямаше коментар на това.

По отношение на абортите Харис беше много настъпателна и обвини Тръмп, че чрез назначенията си във Върховния съд е постигнал забрани за аборти в редица щати, с което е изложил на опасност жени, станали жертви на изнасилвания и инцест, както и жени с проблемна бременност. На това Тръмп се защити с тезата, че либералното законодателство по отношение на абортите разрешава аборти даже в деветия месец, а в някои случаи - на практика екзекуции на вече родени бебета. На това домакините веднага отрекоха невярното твърдение на Тръмп, припомняйки факта, че никъде в Щатите няма одобрение за убийство на дете след раждане. Харис обвини Тръмп, че обижда жените на Америка. Тя припомни, че в някои щати с републиканско управление процедурите инвитро са забранени и някои семейства трябва да пътуват до далечни места, за да имат инвитро процедура. На това Тръмп няколко пъти повтори, че лично той е бил „лидер“ в инвитро процедурите, вероятно имайки предвид свои инвестиции в областта.

По отношение на имигрантите в Америка Тръмп си позволи шокиращото твърдение, че в градове като Спрингфийлд имигранти ядали котки и кучета, домашните любимци на местните жители. Това предизвика огромна усмивка на лицето на Камала Харис.

Във втората част на дебата, по отношение на руско-украинската война Тръмп беше запитан смята ли, че е в американски интерес Украйна да спечели. Отговорът на Тръмп беше, че негов приоритет е войната да спре веднага, със „сделка“ (вероятно мирно споразумение), за да престане избиването на хора. Той говори и за милиардите, които Америка, а не съюзници в НАТО плаща. Той смяташе, че Зеленски и Путин го уважават, така че войната може да приключи бързо - шанс, пропуснат от Байдън, защото никой не го е уважавал, което води към Трета световна война. С това Тръмп просрочи времето си за отговор. Камала Харис припомни на Тръмп, че вече се състезава не срещу Байдън, а срещу нея. Тя е посещавала страни от източния фланг на НАТО - Полша и Румъния, както и самата Украйна. Тя настоява, че Америка не трябва да изоставя Украйна и смята, че европейските страни-членки на НАТО са дълбоко благодарни заради американската помощ за Украйна. Според Харис интересът на Америка е Украйна да спечели войната. Ако Тръмп стане президент, Путин ще седне в Киев и ще заплаши Полша, смята Харис. Тя погледна Тръмп и нарече Путин „диктатор, който ще те изяде за обяд“. Тръмп изгуби търпение и нарече Харис „най-лошия преговарящ“, невярно твърдейки, че през 2022 Харис е преговаряла за мир с Путин.

По отношение на изтеглянето на Америка от Афганистан през 2020-21 Харис смята, че с това изтегляне Америка си спестява огромни разходи, но че Тръмп е извършил грешка, като е влязъл в директни преговори с талибаните - една терористична организация - и е постигнал лошо споразумение с тях, нанасяйки вреди върху престижа на Щатите. На това Тръмп заяви, че е имал личен контакт с „Абдул, лидера на талибаните“, с когото са си разменяли реплики като:
- Абдул, спри да правиш това, за да си нямаш проблеми.
- Защо си ми пратил снимка на собствената ми къща?
- Сети се сам.
Лидерът на афганистанските талибани е Хибатулла Ахундзада.

По темите за расовите проблеми в Щатите Тръмп заяви, че не го интересува дали Харис е чернокожа или не. Според Харис е „трагично“, че кандидат за президент е човек като Тръмп, който систематично ползва расови проблеми, за да разделя обществото.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    да
    3 -4
    12:01, 11 сеп 2024
    Харис победи на този дебат. Изкуфелия да хваща пътя
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини