От х:

Днес в x:

Тротитентки, велосипеди, камиони: Бившият зам-.шеф на ЕП обвинен за фалшифициране на пътни разходи

Ришард Чарнецки - бившият заместник-председател на Европейския парламент, е поискал да му се възстановят пътните разходи. Според декларацията за разходите му, тяхната стойност е 203 000 евро, които той е използвал за коли, скутери, мотоциклети и дори камион с полуремарке, за да пътува между Полша и законодателния орган, съобщава Политико.

За първи път той е разследван от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) през 2020 г., когато е било оспорено възстановяването на сума от 100 000 евро за негови пътни разходи в периода 2009-2018 г. За да се прекрати разследването на Чарнецки му се налага да върне парите на Европейския парламент.

Неуспехът на Чарнецки на тазгодишните избори за Европейски парламент също улесни повдигането на обвинения срещу него, тъй като той вече не разполага с депутатски имунитет.

Чарнецки, който беше евродепутат в периода 2004-2024 г. и един от зам.-председателите на ЕП, сега е изправен пред заплахата от 15 години затвор по обвинения в измама.

Според доклада Чарнецки е подал 243 искания за пътни разноски за пътувания през континента с 14 различни автомобила, както и със скутери китайско производство, спортен мотоциклет Suzuki с работен обем 750 куб. см и дори с тежкотоварен камион. Някои от автомобилите изглежда са с измислени регистрационни номера, а други са регистрирани на хора, които твърдят, че никога не са се срещали с Чарнецки.

Чарнецки твърди, че много от пътуванията са му били от източния полски град Ясло, където той „живее“. В действителност обаче се оказва, че той от години живее във Варшава - която е на 340 км по-близо до Брюксел.

Според Чарнецки нищо от това не е по негова вина и нарича твърденията по негов адрес „лъжи и пълни глупости“. Той обвинява служителите, които са попълвали формулярите за разходите.

„Още веднъж повтарям, че не съм попълвал формулярите за възстановяване на пътни разходи, на които се позовава прокуратурата - и съответно медиите. Аз не съм въвеждал въпросните данни. Неведнъж съм подчертавал това“, казва той пред Политико.

Чарнецки твърди, че е несправедливо обвинен.

„Върнах всички пари, изискани от Европарламента, преди три години. Смятам цялото дело за политическо“, казва той.

За Чарнецки това не е първо забъркване в позорно деяние, посочва изданието. През 2018 г. той стана първият зам.-председател на Европейския парламент, свален от поста си, след като определи полската евродепутатка Ружа Тун като „нацистки колаборационист“.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини