От х:

Днес в x:

Над 1700 жилища в Хасково са празни, търсенето остава високо

Между 1700 и 1800 са празните жилища в Хасково, твърдят брокери на недвижими имоти. Причините са, че все повече собственици купуват жилища, но не живеят в тях. Тези хора имат два основни профила. Единият, и по-често срещан според брокерите, е този на живеещите в чужбина, които инвестират спечеленото и спестено от гурбета в жилище. Но не го отдават под наем. Просто искат да имат къде да се нанесат, когато се върнат в областния град.

Другият най-често срещан тип са собственици, които инвестират в жилища, за да запазят спестяванията си. Жилището обаче остава празно след покупката. Най-често защото се нуждае от някакъв ремонт. А когато такъв не е необходим, то направо се обявява за препродаване на доста по-висока цена. И в двата случая къщата или апартаментът остават с тъмни прозорци през нощта.

Наблюденията на брокерите се потвърждават и от данните на Община Хасково.

„По член 71 от ЗМДТ в Община Хасково са подадени 3600 декларации за имоти, които не се използват през 2024 г. В това числи влизат: жилищни имоти, вилни имоти, имоти по селата, празни парцели, търговски обекти, производствени помещения и офиси“, съобщиха от местната администрация за Haskovo.net.

Една значителна част от тези 3600 декларации са за жилищни имоти, които не се използват през настоящата година. Точна статистика няма, но по неофициални данни, приблизително половината от тези неизползвани имоти са жилища, а другата са складове, производствени помещения и офиси.

Празните жилища съвсем не означават липса на търсене. Пазарът в Хасково остава динамичен, а цените на недвижими имоти поскъпват. В момента има засилено търсене на панелни жилища, констатират от агенциите за недвижими имоти. Така например панелна гарсионера в краен квартал се предлага за 120 000 лева, а двустаен апартамент за 160 000. Търси се много повече ново строителство, старо се продава лесно и на добра цена, само ако е на много добра локация. Според брокерите, все повече клиенти искат жилище, което е в добър вид, без да има нужда от ремонт или довършителни работи.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    да обаче
    38 -1
    14:28, 11 сеп 2024
    Обаче като ги няма хората не харчат пари в Хасково, децата им не ходят на училище в Хасково .... само общината печели от данъците на тези имоти.Ако един кмет е добър трябва да направи всичко възможно хората да се чувстват добре в града и да се върнат.Ето по това се разбира кои кмет е добър за хората. Помагайте на работещите фирми и създавайте за тях инфраструктура за да могат да се развиват, а изискайте да ви докладват какви заплати дават.Помагайте на тези фирми които помагат на града да е жив.Само това е печелившата инвестиция. И никакви казина, игрални и проститутки ...
    • Гъ
      Гърбав
      34 -2
      15:08, 11 сеп 2024
      Кмета помага. Как да не помага. Всички гърбави сме си в Хасково. За нас тук е най добре. Държавна работа без да се върши нищо. Общински поръчки, това онова.
      Другите не ни интересуват.
      Не мога да махна 5 коли от бул. Раковки но съм страшен управник!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини