От х:

Днес в x:

Най-после без болки в гърба и кръста! Как да ги преодолеем с лесни средства?

Защо се появяват болките в гъра и кръста? Как да се предпазим? Как да ги преодолеем с лесни средства?
Съвременният човек често страда от болки в гърба – над 80% от нас изпитват тези неприятни усещания поне веднъж в живота си. Причините могат да бъдат най-различни – дългият престой пред компютъра, носенето на тежести или просто стресът на модерното време...

  •     Гръбначният стълб се състои от 24 прешлена: 7 шийни, 12 гръбни и 5 кръстни.
  •     Лумбаго е общо название за болки в долната част на гърба. Появява се след неправилно рязко движение или след вдигане на прекалено тежък товар. Болката е разположена в кръста, трае около 3-4 дни и след това изчезва постепенно.
  •     Ишиас се нарича болката, която тръгва от кръста и се „спуска“ по задната повърхност на бедрото до ходилото и пръстите на крака. Възрастта, стресът, тютюнопушенето и някои професии увеличават риска от ишиас.


Факторът „възраст”
След 25-годишна възраст започват процесите на остаряване на човека. Гръбначният стълб по природа представлява една чудесно балансирана система от прешлени, между всеки от които има дискове, изпълняващи ролята на амортисьори. Те поемат натоварванията, на които е подложен гръбнакът, защото са изградени от тъкан, която съдържа голямо количество течности, поради което е еластична. Но с остаряването количеството на течностите намалява, така намалява и еластичността на дисковете. Намалява и височината на диска, с което се нарушава балансът на системата. Създава се възможност при внезапно натоварване на гръбнака да бъде притиснато някое гръбначно-мозъчно коренче. Започва силна болка поради дразненето на нерва. Най-често това са коренчетата в областта на кръста, защото тези прешлени носят най-голямата тежест на тялото. Ако мускулите около гръбнака са по-силни, те могат да поемат част от тежестта и да предотвратят появата на болката.

Психологически причини
Болките в гърба понякога са свързани с душевното състояние. Специалистите твърдят, че превитата стойка и оплакванията от болезненост в много случаи се дължат на прекомерен стрес. Предизвиканото от него напрежение в тялото води до блокиране или постоянно напрягане на мускулите. Ако болките в кръста и тила се появяват винаги в периоди на натоварвания и голяма отговорност, техният произход е най-вероятно психологически.

Спорт
Редовната физическа активност е най-ефикасното средство срещу болките в гърба. Плуването и водната гимнастика тонизират гръбните мускули. Това е много важно, тъй като именно мускулната слабост позволява появата на болки в моменти на стрес. Водните спортове са особено подходящи за жените, които се оплакват от хронични болки в гръбнака.

Масажи
Масажирането на гърба, когато се прави от професионалист, може да заличи много от дребните всекидневни оплаквания. Един от най-ефикасните е китайският масаж. Той възстановява оптималното функциониране на кръвообращението, което често е блокирано от неправилните позиции на тялото през деня или през нощта. След такъв масаж болките в гърба и тила сякаш се изпаряват.

   

Психотерапия

 

Има специализирани методи за т.н. „работа върху паметта на тялото“, които помагат по-добре да бъдат разбрани болките в гърба. Човешкият организъм пази спомени за всички неразположения, които е преживял още от раждането. В период на стрес тази памет „изплува на повърхността“ и може да се изрази именно с болки в гърба. Чрез постигането на психическо спокойствие те, както и други хронични болки, могат да бъдат драстично намалени.

Да се предпазим, вместо да се лекуваме
Когато болката в гръбначния стълб вече е факт, освобождаването от нея става трудно. Много по-разумно е да се правят редовни превантивни упражнения, които биха намалили рисковете от появата й. Истината е, че най-честата причина за болезнен гръб и кръст е обездвижването. Гърбът е „направен“ за движение, мускулите му трябва да работят непрекъснато, за да го поддържат във форма.

Протягане
Специалистите препоръчват редовно да се протягаме, защото  така се стимулират всички гръбни мускули. Това упражнение е просто и приятно, може да се прави както на работното място, така и вкъщи.
Застанете в прав стоеж, опрени до стената. Повдигнете се леко на пръсти, вдигнете бавно ръце, докато стигнат до вертикално положение, приберете брадичката навътре. Опитайте се да стигнете колкото може по-високо и останете в най-високата точка няколко секунди. След това се върнете в начална позиция. Повторете упражнението 4-5 пъти – това ще ви отнеме само няколко минути.

Релаксация
Легнете по гръб с опънати настрани ръце. Обърнете глава надясно, сгънете десния крак, хванете дясното коляно с лявата ръка и го притиснете към пода от лявата страна. Задръжте така няколко секунди, върнете се в начална позиция и повторете упражнението в другата посока: обърнете главата наляво, сгънете левия крак, хванете лявото коляно с дясната ръка и го притиснете към пода отдясно.

Тонизиране
Най-ефикасната позиция за укрепване на гърба е седеж върху несъществуващ стол. Застанете в прав стоеж до стената. Опрете добре главата и таза, а краката поставете леко напред. Започнете да се плъзгате по стената /гърбът остава прилепнал към стената/ така сякаш искате да седнете на пода, но спрете, когато коленете се сгънат на прав ъгъл. Останете в тази позиция няколко минути и дишайте дълбоко.

Правилни движения всеки ден
Някои от вашите двигателни навици може да се окажат изключително вредни за гърба ви. Неудобният стол в офиса, на който седите с часове, изкривеното положение на тялото върху канапето, докато гледате телевизия, или пък прекалено резките движения – ето как прешлените на гръбнака се натоварват неравномерно и се появяват болките.
А знаете ли, че такива обикновени и невинаги приятни занимания като гладенето, миенето на чинии или готвенето могат да се превърнат в полезни упражнения за гърба?

Удобна височина
Независимо дали става дума за дъска за гладене или за занаятчийски плот, височината на работната площ трябва винаги да е съобразена с вашия ръст и с движенията, които извършвате. Когато това е невъзможно, използвайте няколко хитри идеи. Например, ако кухненската мивка е прекалено ниска, вместо да извивате гърба си напред, застанете в разкрачен стоеж. Ако пък гладите на ниска маса, по-добре вземете стол и гладете седнали.

Почивка за гърба
Когато си миете зъбите и трябва да се навеждате напред, опрете едната си ръка на мивката, за да намалите напрежението в кръста. Това важи и за всички други положения на тялото в прав стоеж.

Разпределяне на тежестта
Обикновено носим напазаруваните продукти в голяма чанта с една ръка. Това е изключително изморително за вашия гръб и има риск от травми на прешлените. Носете две чанти и разпределяйте продуктите в тях така, че да е еднакво тежко от двете страни на тялото ви.
Избирайте си такива модели дамски чанти, които да можете да носите в стил „пощальон“ – така няма да натоварвате постоянно само едното рамо.

Лекарства
При непоносими болки лекарят предписва средства против болката, съчетани с противовъзпалителни и отпускащи мускулите лекарства. Допълнителна помощ може да дойде от хомеопатията. Но каквито и лекарства да използвате, те няма да премахнат причината за болката.

Народната медицина помага

  •     Маслен извлек от жълт кантарион

Прясно откъснати цветове и пъпки от жълт кантарион се поставят в шише и се заливат със зехтин на два пръста над тях. Шишето се оставя да престои на топло (на слънце или до печката) най-малко за две седмици. Постепенно зехтинът се оцветява в червено. Разтривките с масления извлек носят бързо облекчение при болки в гърба.

  •     Мехлем от черен оман

Пригответе си половин килограм сухи корени от растението, 70 г борова смола, 350 г свинска мас и 300 г водка. Корените се смилат, докато се получи кашица. Смолата се слага във вряла вода да се разтопи. Свинската мас също се стопява на бавен огън и към нея се прибавя кашицата от смлените корени като през цялото време се разбърква с дървена лъжица.
Държи се 40 минути на огъня. След това вътре се излива разтопената смола и сместа ври още 15 минути. Накрая се добавя водката и след 10 минути сместа се сваля от огъня. Трябва да се получи еднородна маса. Този мехлем лекува дискова херния.

  •     Лук и мед

Смелете 1-2 глави лук и добавете същото количество мед. Разбъркайте добре и втривайте на болезненото място. След това увийте с шал или кърпа.

  •     Настойка от къпина

Нарежете стъбла от растението, поизсушете ги за известно време, смелете ги и ги залейте с бутилка водка. Оставете сместа да престои един месец. Приема се по една супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене.

  •     Чесън

Стрийте 300 г чесън и смесете със 150 г спирт, може и вода. Сложете в буркан и оставете за 10 дни. След това налагайте на гръбначния си стълб от сместа като компрес. Отгоре увийте нещо топло, а най-отгоре закрепете полиетилен.

  •     Лечебна вана

Настържете 10 г детски сапун и поставете в буркан, като добавите един литър гореща вода, 100 г салицилов спирт и една чаша аптечен терпентин. Напълнете ваната с вода 36-37 градуса и добавете 2-3 супени лъжици от този разтвор. Разбъркайте добре и полежете около 10 минути във ваната. Процедурата се извършва през ден, като можете да редувате с чеснови компреси.

10 съвета за здрав гръб

  •     Избягвайте да носите обувки с висок ток повече от два пъти седмично.
  •     Намалете тежестта на ръчната си чанта, като извадите от нея ненужните предмети.
  •     Избягвайте конфликтните ситуации.
  •     Осигурете си ергономичен стол в офиса и вкъщи.
  •     Спортове като бягане, ски, джудо и други са травмиращи за гърба и не се препоръчват.
  •     Ако трябва да повдигнете тежък пакет, клекнете и вдигайте с прав гръб, като използвате главно мускулите на краката.
  •     Не спете на мек матрак.
  •     Ако работите седнали, правете чести почивки от няколко секунди, за да се протегнете.
  •     Дръжте тялото си добре изправено, но не и изпъчено.
  •     Купете си пухена възглавница.

 

Източник: rozali.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини