От х:

Днес в x:

Ще се отложи ли по-скъпата такса смет

Депутати от ГЕРБ предлагат промени в Закона за местните данъци и такси

епутати от ГЕРБ предлагат промени в Закона за местните данъци и такси, които са внесени в Народното събрание. Те предвиждат новата методика за определяне на такса смет да се отложи с поне една година.

Според общините прилагането й ще доведе до поскъпване на таксата от 3 до 8 пъти. Те трябваше да изберат как да се определя таксата за битовите отпадъци, като целта е да се въведе принципът замърсителят плаща. Това трябва да се случи от началото на 2025 година, но общините признаха, че нямат готовност.

С промените в законопроекта се предвижда това да стане от 1 януари 2026 г. В мотивите се  посочва, че промяната в досегашния ред за определяне на такса смет трябва да се случи постепенно във времето, за да се създадат условия местните администрации да настроят съществуващите си системи за нейното прилагане.

Общините имат нужда и от провеждането на разяснителна кампания, с която да информират населението за промените.

Към момента те не разполагат с бази данни за законосъобразното и справедливо изчисляване на такса битови отпадъци, като неправилното й определяне би изправило от една страна общините пред финансов риска, а от друга – тежестта върху гражданите и фирмите ще е в пъти по-голяма от досега, посочват още депутатите, вносители на промените.

 

Източник: http://www.pariteni.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини