От х:

Днес в x:

Ученици от "Петко Р. Славейков" заминават в Румъния по проект Еразъм+

Още преди старта на новата учебна година ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ поемат към Румъния за реализиране на дейностите по младежки обмен в международен проект. Това е трето участие на ученици от СУ „П. Р. Славейков“ в румънски проекти за 2024 г.

Темата този път е „ Мозайка от взаимоотношения“, а проектът е финансиран по програма „Еразъм плюс - Младежки обмен“. Пет ученици – десетокласниците Мария Муканова, Ванеса Кехайова, Микаела Узунова, Хабиб Садък и Атанас Димитров, в периода 10 - 19 септември 2024 г. ще бъдат във Валеа Верде – Алба, Румъния, а ръководител на групата е учителката Марияна Янева. Другите участници са от Испания, Италия, Турция и Румъния. Водещата организация е акредитираната румънска асоциация IPTA (The Association  of Ideas and Projects for Active Youth  ) с партньор българската Фондация "Екологичен манифест - МанЕко"(Ecological Manifesto - ManEco"), която ще се представлява от ученици от СУ „П. Р. Славейков“ в сътрудничество със Сдружение „ Родопея – Балканика“

Профилът на участниците е тийнейджъри на възраст 13-18 години, които са силно мотивирани да се развиват като личности и бъдещи професионалисти, както и да популяризират темата за здравословните отношения в техните общности. Проектът предоставя възможност на участници, които не са имали опит и достъп до други международни обучения и преживявания и са новодошли в света на Еразъм+. Концепцията на проекта се базира на съчетаването на превантивната работа с младежи и неформалното учене.

Темата на проекта е актуална и е в духа на емоционалния свят на младите хора, които се вълнуват какво са: справедливост, равенство и баланс в отношенията, как общуваме с другите и какво е доверие? Чрез методите на неформалното образование ще се разгледа цялата палитра във взаимоотношенията - здравословни, токсични, краткосрочни и дългосрочни връзки, както и автентичността при вземане на решения и в случаи с натиск от връстници.

22-ма тийнейджъри от партньорските държави ще използват различни методи, предназначени за изследване на асертивната и неконфликтна комуникация, как се изграждат: самочувствие, доверие, устойчивост, самооценка, благополучие и как се защитават личната свобода и човешките права. Проектните дейности ще преминат през обучение чрез преживяване, сензорни и кинестетични подходи, инструменти, базирани на изкуствата, емоционални интроспективни методи, драма, процеси на осъзнатост, рефлексия и казуси. Участниците ще бъдат част от интензивен учебен процес, чрез който ще имат шанса да израснат по различни начини и бъдат посланици на здравословните и хармонични отношения.

Планира се седмицата да бъде разделена на две части. В първите дни ще се използва набор от дейности и инструменти, които са валидирани чрез опита на организацията в работата й с тийнейджъри, като се изследват методите и процесите за вземане на решения, автентичността, емоционалната грамотност и поведенческите модели.

Във втората част ще се тестват уменията за фасилитиране чрез предоставяне на работа в група с другите участници. Целта е до края на обмена участниците да се сигурни в размяната на доверие, ангажираността и искрената комуникация с трайно положително въздействие и здравословни взаимоотношения, които ще поддържат през целия си живот.

Съобщават от СУ"Петко Р. Славейков"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини