От х:

Днес в x:

Навършват се 11 години от отварянето на ГКПП „Маказа-Нимфея”,да си спомним за Клуб „Елада”

Днес се навършват 11 години от отварянето на ГКПП „Маказа-Нимфея”,събитие отразило се сериозно на икономическия живот в Кърджалийско.Близо две десетилетия общественици в Източните Родопи пледираха за отварянето на пътя за Беломорието.В Кърджали бе създаден Клуб „Елада”,който ратуваше за реализирането на транспортен коридор №9 през Столицата на Източните Родопи.Негов Двигател бе Васил Байданов.Едни от най-силните му изяви,бяха съвместните българо-гръцки събори на границата.Лобираше се и пред гръцките власти.

Ангажирахме силна гражданска подкрепа и събитието се случи.Жалко,че парите за околовръстен път на Кърджали,от които толкова много се нуждаем бяха похарчени за Водното огледало,споделя днес за Кърджали бг вести Васил Байданов.

На този ден преди единадесет години кърджалиец Петър Чакъров,тогава на осемдесет и пет години, бе първият българин пресякъл официално новооткритият гранично-контролно-пропускателен пункт “Маказа-Нимфея”. Това стана в 12,10 часа по обед на 9септември 2013 г., само час след официалното откриване на пункта. Чакъров е от Беломорска Тракия. Напуска я петнадесет годишен през есента на 1944г., когато българските войски се изтеглят в пределите на днешна България. Чакъров не бе посещавал Комотини и Алексондруполис почти 70 години. Синът му Стамен Чакъров подкара първата кола, минала през пункта.

  Друг кърджалиец събра овациите на присъстващите с това, че реши да измине разстоянието от столицата на Източните Родопи до Комотини на велосипед. Христо Радев навъртя на педали 60 км до Маказа за 2,30 часа. Оставаше му още час до Комотини.

 Още в първия ден се нареди трикилометрова опашка от автомобили на пункта,които се бяха отправили към южната ни съседка.Още тогава се видя,че той ще бъде тесен и с малък капацитет.Сбъдна се пророчеството на професор Марин Деведжиев.Ученият десетилетия апелираше за четерилентова магистрала за осъществяване на еврокоридор №9.Той предрече голям трафик по посоко на Бяло море и се оказа прав.

 Текст и снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини