От х:

Днес в x:

ВАС се произнася до 3 дни по жалбата от ДПС на Доган срещу указанията на ЦИК

Оттеглена е жалбата, подадена от коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС" около фракцията в ДПС на Ахмед Доган до Върховния административен съд (ВАС) срещу указанията на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи Нова телевизия. 

Припомняме, комисията поиска от коалициите около лагерите в ДСП на Доган и Делян Пеевски, които подадоха документи за участие в парламентарните избори, да докажат, че Движението за права и свободи не влиза в състава им.

"Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало" обаче отказват да махнат от състава си ДПС.

От ДПС на Доган са подали и възражение срещу решението на ЦИК от понеделник да не приема документите за регистрация на двете коалиции по официалния път с входящ номер и час на подаване.

Централната избирателна комисия е потвърдила пред медията, че жалбата и възражението са оттеглени. Очаква се на заседанието си утре ЦИК да вземе решение дали да допусне двете коалиции до участие в изборите или да окаже регистрацията им след неизпълнението от тяхна страна на указанията да махнат ДПС от състава си.

Девет партии и четири коалиции са подали документи в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в изборите на 27 октомври. Документи се приемат в ЦИК до 11 септември.

Повече яснота по казуса с жалбата срещу указанията на ЦИК беше внесена впоследствие от ВАС. От пресцентъра на съда информират, че в деловодството на институцията едновременно с жалбата от Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" е постъпил и отказ от нея. 

Жалбата е получена в деловодството днес. Тя е от името на коалицията, представлявана от Джевдет Чакъров. В нея се оспорват указанията на Централна избирателна комисия от 4 септември 2024 г., описани в Протокол № 578/04.09.2024 г. от проведено заседание на ЦИК. Те касаят разглеждането по административен ред на депозираното заявление за регистрация на коалицията.

Въпреки заявлението за оттеглянето на жалбата, ВАС ще я разгледа и ще се произнесе в тридневен срок.

По-късно от Върховният административен съд (ВАС) съобщиха, че са дали срок на Коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" до 9,30 часа утре, 9 септември 2024 г. да предоставят пълномощно за оттегляне на подадената жалба срещу Указания от 04.09.2024г. на Централната избирателна комисия, обективирани в Протокол № 578/04.09.2024 г.

Разпореждането по административно дело № 8316 от 2024 г. не подлежи на обжалване.

          

Източник: инюз

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини