От х:

Днес в x:

Представиха книга за историята на хасковския футбол през първата половина на 20 век

    Представиха книгата „История на футбола в град Хасково“. Изданието обхваща развитието на местния футбол в периода от 1916 до 1949 година. Автор на книгата е Иса Агушев. Редактор е Недялко Бакалов.

    „За първи път се създава такава книга, която е своеобразен буквар на футбола в Хасково“. Това обяви при представянето на изданието и на автора Георги Пеев, който е направил първичната редакция.

    „Плод е на много години труд и повярвайте ми, като я помиришете освен на много футбол, мирише и на много любов, защото Иса Агушев вложи цялата си любов в създаването на тази книга“, допълни Пеев.

    „Всичко започна през 1916 година, от туристическо дружество „Клокотница“ се образува футболна чета „Сокол“. Тогава не е имало термина отбор, тим, а са били на чети. Това е основата на хасковския футбол. С течение на годините четите се обединяват, с цел да се направи един здрав хасковски клуб. Както казва Стефан Семизов – Финдо : В онези години никой не мислеше за пари, всеки играеше за честта на града и клуба.“, каза авторът на книгата Иса Агушев.

    В изданието са посочени всички тимове, които са съществували в Хасково до 1949 година. Освен „Сокол“, сред тях са „Ботев“, Тича“, „Пантера“, „Левски“ и „България“, който постига едни от големите успехи на местния спорт по онова време.

    „Спортен клуб „България“ достига до 23 последователни победи. Това, което сега е много трудно. В рамките на 3 години, от 1931 до 1933 г. имат 36 победи, само 4 загуби и 1 равен мач", допълни Агушев.

    В момента се работи по издаването и на втора част на книгата. Тя ще обхваща периода от 1950 до 2010 година.

    На събитието в зала „Хасково“ днес присъстваха някои от най-известните местни футболисти и треньори. Сред тях Коце Латинов, Георги Александров - Факети, Димчо Марков, Стамен Белчев и други.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини