От х:

Днес в x:

В Бодрово откриха паметни плочи на Ангел войвода

Изображение 1 от 6

    На 8-ми септември (стар стил) е роден големият български хайдутин Ангел войвода (1812-1864). По този повод днес в димитровградското село Бодрово бяха открити две паметни плочи в негова чест. Едната се намира в Хаджийската къща, където войводата се е укривал и лекувал раните си около година. Другата е в скривалището на войводата, намиращо се в местността „Гьоловете“ в Бодрово. 

    На откриването на плочите присъстваха гости от Сдружение „Хайдути“, представители на Община Димитровград, кметове от близки населени места, жители на село Бодрово. 

    Представителите на Сдружение „Хайдути“ бяха облечени в автентично хайдушко облекло.

    Пред присъстващите Георги Радулов разказа много вълнуващи истории за живота на Ангел войвода, като най-голямо вълнение и интерес събуди в децата на Бодрово. 

    В църквата „Свети великомъченик Георги“, която е паметник на културата, бе отслужена панихида в памет на Ангел войвода, Хаджи Георги и Слави Петков, който е лекувал известно време ранения войвода след сражението на Оман тепе и след това го е завел в Хаджийската къща.

    Инициативата за откриването на двете плочи е на Паско Запрянов, който преди години се е натъкнал на информация в Държавен вестник от 1979 г., в който е упоменато, че в село Бодрово се намира скривалище на Ангел войвода.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини