От х:

Днес в x:

Турян се готви да отбележи храмовия празник на църквата "Рождество Богородично"

Изображение 1 от 2

    Жителите на смолянското село Турян се готвят да отбележат храмовия празник на църквата си "Рождество  Богородично" на 8 септември. Храмът е напълно обновен с дарения на местните хора.
    Село Турян се състои от три махали и всяка от тях си има църква. Храмът "Рождество Пресветая Богородица" се намира в центъра на селото, осветен е през 1938 година. Признат е и за войнишки паметник, тъй като е в чест на загиналите в Балканската и Първата световна война.
    "Църквата започна д асе възстановява по инициатива на църковното настоятелство. Много труд ни коства, тъй като с дарения и благодарение на д-р Стилянова първо се направи покрива, камбанарията, боядиса се отвътре и сега с дарения изографисваме отвътре църквата", каза Мария Томова - член на църковното настоятелство. "Има проект за иконите, всеки си избира икона и като се изографисва си я плаща. Иконите ще бъдат изцяло дарения на църквата", допълни тя.
    За празника се очакват много хора. "Всяка година има винаги много хора, независимо дали празникът е в почивен ден, дали е през седмицата. Тази година е неделя и очакваме също да има много посетители", каза още Томова.
    Литургията за храмовия празник ще отслужи отец Георги. Ще има и курбан за здраве.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини