От х:

Днес в x:

За „Международния ден на чистия въздух “ - 4 обгазявания и ТЕЦ-а аварира

Поредица от превишения на пределно допустимите концентрации на серен диоксид във въздуха на Димитровград предшестваха  „Международния ден на чистия въздух за синьо небе“, който е днес, 7 септември.

За 38 часа от 4-ти до 6-ти септември 2024г. в 4 чàса въздухът в Димитровград бе далеч от безвреден за човешкото зраве.

4 превишения на допустимите средночасови норми за предпазване от вредния ефект на серния диоксид върху здравето на хората и околната среда бяха региастрирани от АИС-Раковски. Последното превишение бе повече от 2 пъти над пределно допустими концентрации (при допустими до 350µg/m3, бяха регистрирани 840µg/m3). След първите 3 превишения, не се забелязваха да се вземат адекватни мерки за предотвратяване на последващи такива, като видимо неорганизираните емисии от сградата на котелното на централа не бяха ограничени. След последното превишение от централата са пуснали съобщение за аварийно спиране, поради пропуск в нагревна повърхност.

Предполагаме, че липсва отговорност в управата на централата към обществото в региона по отношение опазване на тяхното здраве, тъй като не се предприемат нужните действия за ограничаване на изпускането на непречистени газове и регистрирането на превишения в кратки периоди не ги провокира да спрат централа, която спира чак когато аварира.

Днес в деня на чистия въздух за синьо небе, от организациите в обединението "Дишай, България" в страната, включително и "Дишай, Димитровград" излязоха с призив към населението.

"Дишай, Димитровград" се обръща към жителите на региона:

"Уважаеми съграждани,

днес, на 7 септември, ние от "Дишай, Димитровград" отбелязваме Международния ден на чистия въздух за синьо небе. Това е ежегодна инициатива, чрез която настояваме навсякъде по света за спешни действия по проблемите и особено решенията им, свързани с качеството на въздуха!

Тази година той се провежда под мотото „Инвестирайте в #CleanAirNow“. Подчертава се спешната необходимост от по-силни партньорства, ограничаването на замърсителите, увеличени инвестиции и споделена отговорност за борба със замърсяването на въздуха.

Мръсният въздух е вторият водещ рисков фактор за смъртност, причиняващ около 8,1 милиона  преждевременни смъртни случаи годишно. Той също така изостря изменението на климата, причинява икономически загуби и намалява селскостопанската производителност.  Ако действаме сега, можем да намалим наполовина огромното влияние на мръсния въздух върху човешкото здраве и дадем шанс за още 2г.и 11 месеца допълнителен живот на човешкия индивид.

Световния икономически форум тази година  отдели специално внимание на темите, свързани с качеството на въздуха в секцията на Глобалния си съвет за бъдещето на чистия въздух. В заключителния документ на последната  Конференция на ООН за устойчиво развитие, озаглавен „Бъдещето, което искаме“, страните се ангажираха да насърчават всяка политика за устойчиво развитие, която поддържа здравословно качество на въздуха, в контекста на устойчиви градове и населени места. 

"...Цената на бездействието  е зашеметяваща, като се оценява, че замърсяването на въздуха струва  на световната икономика 8,1 трилиона долара годишно, което се равнява на 6,1% от световния БВП поради увеличените разходи за здравеопазване."

Замърсителите на въздуха трябва да бъда контролирани ефективно, за да не бъдат заплаха за човешкото здраве и природата в региона. Ако замърсяващата индустрия иска да продължи да работи, трябва да инвестира в мерки, чрез които да ограничи до минимални нива влияанието си върху човешкото здраве и природата. Ако не желае или не може да го направи, единствения полезен ход за обществото и планетата е прекратяване на функционирането й.

Общините и държавата, трябва да инвестират сериозни усилия върху дървестната растителност, както встраната така и в градовете. В Димитровград, който е един от най-бързо затоплящите се градове, трябва да спре неразумното орязване и премахване на дървета и с най-спешен порядък да се инвестира в съсздаване и възстановяване на дървесната растителност. Действия като отрязване на живо дърво, за да се засади фиданка на негово място, са изключително неразумни и застрашават градската среда от по-сериозно повишаване на температурите.

Ние, хората, имаме правото да дишаме чист въздух и трябва да се борим за него, за да живеем в една по-здравослована среда!"

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини