От х:

Днес в x:

Хасково отбеляза 139 г. от Съединението, изви се празнично хоро

    Хасково отбеляза 139 г. от Съединението на България. По този повод се проведе тържествен ритуал на площад „Свобода“ в областния град, където пред паметника на Незнайния воин бяха поднесени венци и цветя.

    Сред официалните лица бяха кметът на община Хасково Станислав Дечев, заместниците му Мария Вълчева и Динко Тенев, областният управител Мехмед Атаман и заместникът му Митко Петров, председателят на Общинския съвет Таня Захариева, бригаден генерал Мирослав Костадинов-командир на Втора механизирана бригада. Имаше представители на политически партии и патриотични организации, граждани.

    Слово пред присъстващите произнесе градоначалникът. „В превратната история на България има една дата, която за нас е свещена - 6 септември 1885 година - Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят, когато дръзко и смело водачите на нашия народ погазват правилата, наложени от Берлинския конгрес и показват, че само няколко години след Освобождението имаме и сили, и решителност, и воля да се обединим. И ако днес казваме, че дейците на Съединението са писали история, нека не забравяме, че нашето настояще един ден ще бъде история. Затова Ви пожелавам и днес, и утре да работим и да живеем така, че да напишем историята на България и на Хасково, такава, каквато искаме да я четат бъдещите поколения“, каза в словото си кметът Станислав Дечев.

    Ритуалът бе с участието на Военно формирование 52 740 – Хасково и Военно формирование 22 280 – Корен, Духов оркестър и Народен оркестър при Община Хасково. Беше извито кръшно празнично хоро, което поведе Мария Вълчева.

    Празничната програма за Деня на Хасково продължава в 18 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски“, когато започва „Каунь фест“ по общиинската програма „Утвърдени събития“. Ще има прожекция на филма „25 години вестник Каунь“, национална изложба карикатури, изложба фотографии от „Ъкъдемия Каунь“ – „Клоуни в Хасково“ и изложба от конкурса за детска карикатура и награждаване „Детски смях“.

    От 19:30 часа на паркинга на магазин „Кауфланд“ започва лятно автокино с прожекция на филма „Пулсът на танца“. Празничната програма днес ще завърши с концерт на площадка „Спартак“ с участието на Невена Цонева и Деси Добрева от 20:00 часа, като входът е свободен.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      И
      И
      5 -1
      17:33, 6 сеп 2024
      Снимка на хоро няма ...
    • 2
      И
      И
      6 -1
      17:35, 6 сеп 2024
      30 човека са голямо хоро ли .
    • 3
      Хр
      Храната прави борбата
      2 -1
      20:29, 6 сеп 2024
      Трябваше да има и курбан кът на сбора
      • Ка
        Кауня
        2 0
        09:23, 7 сеп 2024
        Ти от костенурка вълна стригал ли си,че и Общината курбан да направи
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини