От х:

Днес в x:

Отново вреден въздух в Димитровград, 3 превишения на SO2 за 18 часа

От 20:00 часа на 4 септември до 14:00 часа на 5 септември в 3 от часовете, стойностите на серен диоксид в града са преминали значително допустимите нива. 

От 3 дни алармираме, че от от ТЕЦ "Марица 3" излизат още по-големи количества неорганизирани емисии от сградата на котелното, които са реално не пречистени пушеци от изгарянето на десетки тонове въглища на час. ТЕЦ-а трябва да пуши единствено от ниския комин, където има пречистваща инсталация, всички други пушеци са неорганизирани емисии.  Явно атмосферните условия са повлияли замърсяването да бъде в посока Димитровград, а не към други населени места, където няма станции, които да измерват качеството на въздуха и не се регистрира замърсяването.

Видимо, нито от централата, нито от РИОСВ - Хасково са взели необходимите и адекватни мерки да се предотврати замърсяването на въздуха в града.

Видимо неефективни са действията на РИОСВ - Хасково, поради причината, че сигнали до тях се подават редовно, но те не успяват да принудят централата да спазва законите и да спре изпускането на неорганизирани емисии. По наша информация в момента тече срока на поредното предписание към централата, за отстраняване на проблема, което е със, забележете, период от 1 месец. Но докато се стигне до това предписание с доста дълъг срок за деяние, което реално може да оказва влияние върху човешкото здраве от инспекцията сме получавали и отговори от рода на РИОСВ: ТЕЦ "Марица 3" изпуска неорганизирани емисии в МИНИМАЛНИ почти НЕЗНАЧИТЕЛНИ количества или че изобщо не са регистрирани изпускания на неорганизирани емисии. Явно единственият държавен орган, който има право да следи за спазването на правилната работа на централата, не успява да се справи.

Припомняме че, средночасовата норма за опазване на човешкото здраве е 350мкг/м3, а алармения праг е 500 мкг/м3 (измерени през три последователни часа). Това са въведените пределно допустими концентрации за серен диоксид, които целят предпазване на населението от вредния му ефект върху здравето на хората и околната среда.

В днешния ден Ви пуснахме 4 видеа на живо през нашата фейсбук страница, с цел да изострим вашето внимание за очаквания ефект от интензивното изпускане на неорганизирани емисии от котелното на ТЕЦ "Марица 3" Димитровград.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ка
    Кауня
    3 -3
    21:03, 5 сеп 2024
    Искате американски работодатели,пенсия на 60г ,дишайте сега въздух с рак в бригадирския град!🤣
  • 2
    Ро
    Родител
    4 -1
    06:23, 6 сеп 2024
    Сега на изборите пак си стойте във къщи...Децата ви и внуците ще продължават да ги тровят със мръсния въздух.
  • 3
    Ка
    Калинката
    3 0
    17:13, 6 сеп 2024
    И като излезнат на изборите,какво? Пак ще изберат ГЕРБ и ДПС на Пеев и никой няма да барне Ковачки. Те въпреки масовото тровене миналата година избраха двама от неговата партия в ОС,та сега ли няма да гласуват за него. Продажници пълно. Само Сандов като беше министър направи нещо,ама бързо го смениха

Още новини

Последни новини