От х:

Днес в x:

Български поети участваха във фестивал в Македония по инициатива на Сдружение „Шемето Интернационал”– град Първомай

Изображение 1 от 4

                Изявени майстори на перото от Съюза на българските писатели представиха свои стихове в градовете Струга и Битоля в Р Северна Македония. На 25 и 26 август, в рамките на Шестдесет и третото  издание на Международния фестивал  „Стружки вечери на поезията”, стихотворците Нико Стоянов, Петя Йотова и бардът Ивайло Диманов от София, Ели Видева от Хасково, Мариела Конова от Пловдив, Вилдан Сефер, Божидара Ангелова, Петър Хаджинаков от Кърджали, инж. Митко Делчев от Първомайско и Таня Иванова , живееща в Барселона осъществиха литературни четения на свободния микрофон. Те се изявиха  и пред българските общности, обединени в българо-македонски организации, където дариха свои книги.

                    На 25 август  след залез слънце, на брега на река Черни Дрин, в самия център на гр. Струга всеки от авторите имаше възможност да разкаже накратко за себе си и творчеството си и да представи две свои поетични творби. Под звездното небе звучаха стихове на български език и нашенски песни  - ,,Македонско девойче”, "Йовано  Йованке” с монолог на чорбаджи Митке из ,,Кошана” на Бора Станкович. Поетичната програма беше разнообразена с вокални изпълнения на поета- бард Ивайло Диманов. Публиката бурно аплодираше изпълненията на  българските творци, а имаше и желаещи да направят личен контакт с нашите поети.

                   На 26 август бяха направени още два поетични рецитала в Битоля  - в клуб ,,Ванчо Михайлов – ВМРО” с председател Любчо Георгиевски и в залата на Сдружение „Македонско-българско приятелство”  при г-жа Маринела Петреска.

                    Освен поетични рецитали и четене на авторска поезия  нашите творци   се запознаха с представители на българо-македонските дружества с цел  културен обмен  и  посетиха  исторически и културни забележителности в региона   - манастира „Св.Наум, построен от Св.Наум, най-младият от учениците на Кирил и Методий,  Бигорския манастир  „Св. Йоан Предтеча”, издигнат от цар Самуил, положиха цветя пред паметника на братя Миладинови в Струга.

                    По покана на Генералния консул Н.Пр. Николай Димитров, групата посети Българското дипломатическо представителство в Битоля. Дипломатът нарече случващото се ,,ново начало” и подчерта, че това гостуване в Македония има огромно значение за местните радетели на добрите взаимоотношения между двете страни.   Той отправи покана за нова среща, която да бъде реализирана по повод 1 ноември – Деня на народните будители.

                     Инициативата и цялата организация за това посещение на поетите в Македония е на Сдружение „Шемето Интернационал”-гр.Първомай с председател Живко Чакракчиев и филиала в Струга със съпредседател Бекир Кадриевски. Сдружението е регистрирана Неправителствена организация, чиято цел е защитата на правата и достойнствата на българската общност в Р Северна Македония. Проявата се реализира и с подкрепата на Министерството на културата и Генералното консулство на Р България в Битоля.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини