От х:

Днес в x:

„Държавна измяна“: Разработилите руските хиперзвукови технологии „на опашка“ за затвора

Руските сили за сигурност продължават чистката на физици, участвали в разработки и изследвания в областта на хиперзвуковите технологии, пише The Moscow Times.

Във вторник Московският градски съд осъди директора на Института по теоретична и приложна механика (ИТПМ) на Сибирския клон на Руската академия на науките Александър Шиплюк на 15 години колония със строг режим.

Според Интерфакс 57-годишният Шиплюк, доктор на физико-математическите науки, който проектира хиперзвукови ракети повече от 10 години, е признат за виновен по две обвинения в държавна измяна (чл. 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация). ).

Според Ройтерс силите за сигурност обвиняват учения в предаване на секретни данни на Китай на научна конференция, проведена през 2017 г. Синът на учения Михаил Шиплюк каза пред Би Би Си, че баща му не признава вина. „Те се бориха с адвоката до последно“, каза той. Прокуратурата поиска от съда да осъди физика на 20 години затвор.

Шиплюк стана четвъртият руски учен, свързан с хиперзвукови разработки, осъден на затвор за държавна измяна.

През май градският съд на Санкт Петербург даде 14 години строг тъмничен затвор на Анатолий Маслов, колега на Шиплюк, бивш главен научен сътрудник на ИТПМ в Сибирския клон на Руската академия на науките. Заедно Маслов и Шиплюк представили експериментален дизайн на хиперзвукови ракети на научен семинар във Франция още през 2012 г., а четири години по-късно те публикували съответната работа.

На 27 октомври миналата година съдът осъди физика Анатолий Губанов, който е работил като ръководител на отдел в ЦАГИ (Централен аерохидродинамичен институт на името на проф. Жуковски), на 12 години колония със строг режим. Според разследващите той е предал на една от европейските държави секретна информация за хиперзвуковия граждански самолет HEXAFLY-INT, в чиято разработка освен Русия са участвали Белгия, Великобритания, Германия, Италия и Нидерландия. Подчиненият на Губанова, професор доктор на техническите науки Валерий Голубкин, получи подобна присъда по същото обвинение.

Общо 12 руски учени, занимаващи се с хиперзвукови изследвания, са били арестувани по дела за държавна измяна през последните две години, изчисли руската служба на Би Би Си.

Двама от тях са починали преди да стигнат до съда: водещият специалист на ЦНИИМаш, физикът Владимир Кудрявцев, и ръководителят на лабораторията по квантови оптични технологии в Института по лазерна физика на Сибирския клон на Руската академия на науките Дмитрий Колкер, който беше отведен в следствения арест направо от болницата в четвърти стадий на рак.

Освен това обвиняем по дело за държавна измяна стана и Валери Звегинцев, основателят на аерогазодинамиката на високите скорости в ИТПМ. Срещу Звегинцев, както и срещу бившия му колега, доцента от Томския политехнически университет Владислав Галкин, бяха образувани дела във връзка с публикации в иранско научно списание. Галкин беше арестуван през декември 2022 г.

В лични разговори офицери от ФСБ признаха, че арестите по обвинения в продажба на секретна информация за руски хиперзвукови оръжия се извършват „по височайшо желание“, каза адвокат Евгений Смирнов, който защитаваше в съда замесени в дела за държавна измяна, включително учени. По думите му следователите директно са казали, че докладват на Путин за всеки подобен случай срещу учени.

Целта на работата на ФСБ е да демонстрира, че шпионите търсят тайни за руските ракети, уточни Смирнов: „Да погали егото, да покаже, че руските ракети са най-добрите и те се опитват да ги откраднат“.

Той отбеляза, че почти всички случаи на предателство срещу учени се развиват по един и същи начин: офицери от ФСБ идват в институти и търсят кое е „най-подходящото“ сред техните международни проекти в продължение на 10-15 години. „Целта не беше да се намерят виновните, а да се затворят по няколко души във всеки институт“, подчерта Смирнов.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини