От х:

Днес в x:

Шокиращо изтичане на информация показва, че телефонът ви наистина подслушва разговорите ви

Мнозина отдавна го подозират, но сега изтичане на информация показва, че телефоните ни наистина ни подслушват. Един от маркетинговите партньори на Facebook подробно описва как компанията подслушва разговорите на потребителите, за да създава целеви реклами.

В слайдшоу Cox Media Group (CMG) твърди, че нейният софтуер „Active-Listening“ използва изкуствен интелект за събиране и анализиране на „данни за намерения в реално време“, като слуша какво казвате през микрофона на телефона, лаптопа или домашния си асистент.

„Рекламодателите могат да комбинират тези гласови данни с поведенчески данни, за да се насочат към потребителите на пазара.“, се казва в презентацията

По-нататък в презентацията се посочват Facebook, Google и Amazon като клиенти на CMG, като се предполага, че те биха могли да използват услугата Active-Listening, за да таргетират потребителите.

Първият слайд от изтеклата информация на CMG описва как техният софтуер Active-Listening слуша разговорите ви и извлича данни за намерения в реално време.

CMG е американски медиен конгломерат със седалище в Атланта, Джорджия. Компанията предоставя услуги в областта на радио и телевизионните медии, цифровите медии, рекламата и маркетинга и през 2022 гoдина е генерирала приходи в размер на 22,1 млрд. долара.

Пред репортерите на 404 Media е изтекла информация за възможностите на Active-Listening за потенциални клиенти. След като историята се разчу, Google премахна медийната група от партньорската си програма. Meta (компанията майка на Facebook) призна, че проверява CMG за евентуални нарушения на условията за ползване на услугата.

Amazon отговори на 404 Media, като заяви, че нейното рекламно звено „никога не е работило със CMG по тази програма и не планира да го прави“, но говорителят добави, че ако някой от маркетинговите ѝ партньори наруши правилата ѝ, компанията ще предприеме действия, което оставя статута на отношенията на Amazon със CMG донякъде неясен.

В слайдшоуто подробно е описан процесът от шест стъпки, който софтуерът за активно слушане на CMG използва, за да събира гласови данни на потребителите чрез привидно всяко устройство, оборудвано с микрофон, включително смартфон, лаптоп или домашен асистент.

От слайдшоуто не става ясно дали софтуерът Active-Listening подслушва постоянно, или само в определени моменти, когато микрофонът на телефона е активиран, например по време на разговор. След това рекламодателите използват тези данни, за да се насочат към „потребители на пазара“, които са хора, активно обмислящи покупката на определен продукт или услуга.

Ако данните за гласа или поведението ви показват, че обмисляте да купите нещо, те ще ви показват реклами за този продукт. Например, ако говорите за или търсите автомобили Toyota, може да започнете да виждате реклами на най-новите модели на компанията.

Google, Amazon и Facebook са изрично посочени като клиенти на CMG, но компаниите отхвърлиха обвиненията, че подслушват разговорите на потребителите.

„След като бъде стартирана, технологията автоматично анализира трафика на сайта и клиентите ви, за да подхранва постоянно таргетирането на аудиторията.“, се казва в презентацията

Така че, ако ви се струва, че виждате повече реклами за даден продукт, след като сте говорили за него с приятел или сте го търсили онлайн, това може да е причината. От години потребителите на смарт устройства предполагат, че устройства слушат какво казват, но повечето технологични компании категорично отричат тези твърдения.

Например в онлайн центъра за поверителност на Meta се посочва:

„Разбираме, че понякога рекламите могат да бъдат толкова специфични, че изглежда, че трябва да слушаме разговорите ви чрез микрофона, но не е така.

Това изтичане на информация обаче е само последното развитие на вълната от доклади, които предполагат, че телефонът ви наистина ви слуша и че сайтове като Facebook могат да печелят от това, което казвате.

404 Media разкри за първи път съществуването на услугата „Active-Listening“ на CMG през декември 2023 година. След това от медията разкриха малка маркетингова компания с изкуствен интелект, наречена MindSift.

Въпреки че може да изглежда изненадващо „Active-Listening“ е напълно законна твърди CMG в изтрита впоследствие публикация в блога от ноември 2023 година.

„Знаем какво си мислите. Законно ли е изобщо това? Краткият отговор е: да. Законно е телефоните и устройствата да ви слушат. Когато при изтеглянето на ново приложение или актуализация потребителите се нуждаят от многостранично споразумение за условията на ползване, някъде в дребния шрифт често се включва и Active-Listening“, гласи публикацията

CMG все още не е отговорила веднага на молбата на DailyMail за коментар и все още не е отговорила на подобни запитвания от други новинарски сайтове, включително Futurism и Gizmodo.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини