От х:

Днес в x:

Корейската Ексим Банк ще финансира новите блокове в АЕЦ „Козлодуй“

До месец подписваме договора за инженеринг и строителство с „Хюндай“ и „Уестинхаус"

До края на октомври се очаква да бъде подписан договорът за инженеринг на новите блокове на АЕЦ Козлодуй с консорциума между корейската „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън“ (Hyundai Engineering and Construction) и американската „Уестингхаус Електрик Къмпани“ (Westinghouse Electric Company)".

Това съобщи Министерството на енергетиката по повод визитата на министър Владимир Малинов в Сеул, където се срещна с президента на „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън“ Юн Йънг Джун.

„Проектът за изграждане на 7-ми и 8-ми блок в ядрената централа „Козлодуй“ е стратегически за България и Европа за постигане на нисковъглеродна икономика. Основна цел за българското правителство е да ускори реализацията на проекта като през настоящата година като се съсредоточим върху проектирането, структурирането на финансирането и бизнес модела“, е подчертал министър Малинов на срещата.

Народното събрание възложи на 23 февруари 2024 г. да се проведат преговори между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ и корейската компания за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.  България се очертава да бъде страната с първия в Европа изграден реактор от типа AP 1000.

В рамките на първия ден от посещението си в Сеул енергийният министър Владимир Малинов разговаря и с председателя и изпълнителен директор на една от водещите държавни банки  - Корейската Ексим Банк (Export-Import Bank of Korea) г-н Хи Сунг Юн. Като официална агенция за експортно кредитиране тя предоставя цялостни експортни кредити и гаранционни програми за подпомагане на корейските предприятия при осъществяване на задграничен бизнес.

„За българската страна остава от ключово значение въпросът по осигуряване на финансирането за реализация на проекта за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Стремим се да постигнем оптимален микс за осигуряване на финансиране както от корейски, така и от американски институции“, допълни Малинов. Той припомни, че след посещението му в САЩ през месец май тази година от страна на Експортно-импортната банка на Съединените американски щати (EXIM Bank) е получено писмо за намерение за финансиране с над 8 млрд. долара за реализацията на проекта.

От страна на Корейската Ексим Банк също бе поет ангажимент да ускорят максимално издаването на писмо за намерение за финансиране на корейското участие в проекта, като документът ще бъде получен в рамките на месец септември.

Прогнозните изчисления за цената на новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“ е между 14 и 16 млрд. долара.

От ведомството съобщиха още, че проектът за новите ядрени мощности в АЕЦ „Кзолдоуй“ има пълна подкрепа от страна на Националното събрание на Република Корея. Това е казал Ли Чулгю, председател на Комисията по  търговия, индустрия, енергетика, МСП и стартъп компании в Националното събрание на страната.

След работното посещения в Южна Корея Малинов заминава за Япония. В Токио той ще подпише Меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката на България и Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония за сътрудничество в постигането на енергийния преход. България и Япония ще проучат възможностите за съвместни инициативи за обмен на експертен опит в сферите на зелените технологии, природния газ, ядрената енергетика и развитието на възобновяеми и нисковъглеродни водородни технологии. Малинов ще разговаря с министъра на икономиката, индустрията и търговията на Япония Саито Кен. Енергийният министър ще се срещне и с представители на ръководставата на Японската банка за международно сътрудничество, Агенцията за износ и инвестиционно застраховане, компаниите Тошиба и Хитачи и други.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини