От х:

Днес в x:

ДСБ остават в съюз с ПП-ДБ

Очаква се днес „Да, България“ да заявят окончателното си решение дали ще се явят на изборите с ПП

На фона на слуховете за трусове в коалицията ПП-ДБ стана ясно, че единият коалиционен партньор ДСБ ще се яви на изборите в съюз с ПП-ДБ.

Днес се очаква окончателното решение и на другия коалиционен партньор „Да, България“, които дадоха на „Продължаваме промяната“ и ДСБ срок до 3 септември за преговори, за да решат как да се явят на изборите за парламент.

„Да, България“ иска коалиционните ѝ партньори да уважат три искания: към листите да се привлекат нови лица, да се измислят мерки за пълноценно използване на потенциала на преференциалните кампании като средство за демократизиране, както и да се направи оценка на личния принос и потенциал на всеки кандидат.

В позицията си ДСБ казват, че оценяват ''единството и устойчивостта на коалицията ''Продължаваме промяната - Демократична България'', като основен фактор за създаването на антикорупционно евроатлантическо мнозинство“. „Убедени сме, че само стабилно парламентарно мнозинство, създадено след честен, компетентен и отговорен преговорен процес, който да приключи с подписване на политическо споразумение, може да бъде гарант за това общо усилие“. ДСБ ще търсят подкрепа за „активно участие в европейските и трансатлантическите инициативи за икономически растеж, технологичен напредък и устойчиво развитие; разширяване на сътрудничеството с партньорите ни в Европейския съюз и НАТО; продължаване на съществуващите и развитие на нови съседски междудържавни отношения, основание на взаимното уважение и спазване на подписаните договорености; повишаване на вътрешната сигурност чрез ефективно функционираща правораздавателна система и борба с корупцията."
 

Вчера по Би Ти Ви Лена Бориславова от ПП се опита да разсее съмненията за разцепление, като заяви, че „вече имаме одобрен драфт на коалиционно споразумение между трите сили. Той е одобрен от поне две седмици с всички редакции от преговорния екип, който е излъчен и от който съм част. Вътре има някои нови механизми за съвместна работа, които да надградим над досегашните проблеми“.

На думите на Бориславова реагира актьорът и общински съветник на ДБ Веселин Калановски. „Повярвайте ми, Вашето интервю днес, сериозно ще повлияе на утрешния избор Не е красиво, каквито и политически съображения да имате, да пропагандирате публично желание за един резултат, а да провокирате обратния. Затова искам да кажете простичко „сбърках“, освен ако съзнателно не сте целяли провокация, която да ни раздели, вместо да чуете и осмислите предложенията за подбор на кандидатите за листите“, казва Каланов.

Преди два дни в интервю за БНТ Антоанета Цонева от  участващата в коалицията партия „Да, България“ заяви: „Ние сме коалиция и в навечерието на изборите е важно за нас като демократични формации да направим документите си така, че да структурираме програмни цели. В този смисъл създаването на амбициозна стратегия как да увеличим доверието в коалицията, как да се обърнем към нашите поддръжници, така че да постигнем по-добър резултат, зависи от това как ще изглеждат листите и предложенията за политическо представителство на демократичната общност“.

Мартин Димитров, който също е член на „Да, България“ пък заяви за БНР, че ПП и ДСБ не са подкрепили идеята за предварителни избори. „Според мен те не са прави, защото това е изключително демократичен инструмент, използван в много страни. Той създава важни ползи, защото предварително ангажира обществото, а в момента има пропаст между избирателите и политиците в цялата политическа система“, заяви Димитров.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини