От х:

Днес в x:

Макрон търси подкрепа от бившите президент Саркози и Оланд за изход от политическата криза

 Почти два месеца след предсрочните парламентарни избори Еманюел Макрон продължава да търси решение на политическата криза.

Днес френският президент Еманюел Макрон приема бившия социалист Бернар Казньов и председателя на партията „Републиканците“ Ксавие Бертран в рамките на консултациите за назначаване на нов министър-председател. Държавният глава ще се срещне и със своите предшественици Франсоа Оланд и Никола Саркози.

Тези разговори са сигнал за ускоряване на консултациите на Еманюел Макрон, които навлизат в заключителната си фаза след 55 дни на политическа криза. Редовно се споменават имената на бивши министри, единият от левицата, а другият от десницата, които да оглавят правителство в тази изключително сложна политическа конфигурация.

Бернар Казньов е този, който откри консултациите, след няколко дни на интензивни спекулации, които изглежда го поставят в позицията на фаворит. Назначаването му на премиерския е „възможност, но не е сигурно“, „това е вариант, но ще трябва да го разгледаме внимателно“, заяви източник, близък до Еманюел Макрон.

След това президентът ще проведе разговори със своите предшественици Оланд и Саркози. Следобед в Елисейския дворец се очаква Ксавие Бертран, също бивш министър и защитник на социалната десница.

Бернар Казньов е заявил пред близките си, че „не подава молба“, но ако отиде в Матиньон /сградата на Министерския съвет, бел.ред./, то ще бъде „по задължение и за да се избегнат допълнителни трудности за страната“. Бившият министър на вътрешните работи по време на атентатите през 2015 г. и министър-председател в последните месеци от петгодишния мандат на Франсоа Оланд „е отговорен човек от левицата, който ще се съобрази с политическата и икономическата ситуация в страната“, се казва още в съобщението.

Еманюел Макрон търси министър-председател, който може да избегне незабавното порицание от страна на политическите сили в Народното събрание. Това е причината той да изключи назначението на Люси Касте, предложена от формациите на Новия народен фронт, левият алианс, който излезе начело на последните парламентарни избори.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини