От х:

Днес в x:

Област с форма на поничка е открита в ядрото на Земята

Новооткрита област с форма на поничка на хиляди километри под повърхността на Земята помага на учените да разберат динамиката на магнитното поле на нашата планета.

Откритието, направено от сеизмолози от Австралийския национален университет, е публикувано в списание Science Advances.

Земята, подобно на лук, е многопластова.

Кората на нашата планета - външният слой - е дебела от 30 до 70 км. Под нея мантията се простира на около 3000 км и съставлява около 84% от общия обем на Земята. А под мантията се намира ядрото.

Но ядрото също има слоеве - твърдо вътрешно ядро и течно външно ядро.


Структурата с форма на поничка се намира във външното ядро. Тя е успоредна на екватора и се среща само на по-ниски географски ширини.

„Не знаем точната дебелина на поничката, но заключихме, че тя достига на няколкостотин километра под границата между ядрото и мантията“, разказва съавторът Хрвое Ткалчич (Hrvoje Tkalčić), професор по геофизика в ANU.

Екипът открива поничката, наблюдавайки моделите на сеизмичните вълни, породени от земетресенията.

Но за разлика от други изследвания, които се фокусират върху първия час на сигналите на сеизмичните вълни, воденото от ANU проучване разглежда формите на вълните много часове след земетресението.

„Като разбрахме геометрията на пътищата на вълните и как те преминават през обема на външното ядро, ние реконструирахме времето им за пътуване през Земята“, обяснява Ткалчич.

Екипът на Ткалчич открива област с форма на поничка, в която вълните се забавят.

„Своеобразната структура оставаше скрита досега, тъй като предишните изследвания събираха данни с по-малко обемно покритие на външното ядро, наблюдавайки вълни, които обикновено бяха ограничени в рамките на един час след времето на възникване на големи земетресения“, разказва Ткалчич.

Предстои да научим още много за външното ядро на Земята.

Външното ядро се състои предимно от течно желязо и никел. Движението на електропроводимите течни метали създава магнитното поле на планетата, което ни предпазва от вредната космическа радиация.

Познаването на външното ядро може да помогне да се обясни как се е появило това явление, което е от решаващо значение за съществуването на живота на нашата планета.

„Откритията ни са интересни, защото тази ниска скорост в течното ядро предполага, че в тези региони имаме висока концентрация на леки химични елементи, които биха предизвикали забавяне на сеизмичните вълни. Тези леки елементи, заедно с температурните разлики, помагат за раздвижването на течността във външното ядро“, обяснява Ткалчич.

„Динамиката на земното магнитно поле е област на силен интерес в научната общност, така че нашите резултати биха могли да стимулират повече изследвания за магнитното поле както на Земята, така и на други планети."

Справка: Xiaolong Ma et al, Seismic low-velocity equatorial torus in the Earth's outer core: Evidence from the late-coda correlation wavefield, Science Advances (2024). DOI: 10.1126/sciadv.adn5562

Източник: Doughnut-shaped region found inside Earth's core deepens understanding of planet's magnetic field, Australian National University

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини