От х:

Днес в x:

Обща стачка заради смъртта на шестима заложници скова Израел

Нетаняху не дава признаци да отстъпи на „Хамас"

Израел ще бъде скован днес от обща стачка, чиято цел е да упражни натиск върху правителството на Бенямин Нетаняху да върне отвлечените от „Хамас“ заложници. Тя е подкрепена от най-големия синдикат в Израел, Асоциацията на производителите, високотехнологичните компании, политическата опозиция, близките на останалите заложници на „Хамас“. Решението за стачката бе взето, след като в събота вечерта бяха намерени телата на още шестима заложници, убити в Газа.

„Сделка за освобождаването на заложинците е по-важна от всичко друго, за да спрем да получаваме чували с трупове“, заяви синдикалният лидер Арнон Бар-Давид. Според него процесът на освобождаване на заложниците е в задънена улица заради „политически съображения“.

Заради стачката Израел на практика бе блокиран - от 6 часа сутринта не работи общественият транспорт, затворени са болниците, държавните учреждения, банките, търговските вериги. Детските градини също ще останат затворени, а училищата ще отворят частично и ще приключат занятия до 11:45. Международното летище „Бен Гурион“ ще е затворени от 8 часа.

Хиляди израелци излязоха снощи на протест в Тел Авив и Ерусалим срещу премиера Бенямин Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на палестинската групировка „Хамас“, чиито тела са били открити снощи в подземен тунел в ивицата Газа.

Нетаняху обаче не дава знак, че ще се съобрази с призивите към него: „През последните дни Израел водеше интензивни преговори за постигане на споразумение, докато „Хамас“ продължаваше неотклонно да отказва всички предложения и дори уби 6 от нашите заложници. Който убива пленници, не иска да има сделка“.

В неделя президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че телата на шестима заложници, отвлечени от палестински бойци по време на атаката им срещу Израел на 7 октомври, са били открити в Ивицата Газа. Сред тях е и тялото на израело-американския гражданин Хърш Голдбърг-Полин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„По-рано през деня (събота - бел. ред), в тунел под град Рафах израелските сили откриха и прибраха телата на шестима заложници, държани в плен от „Хамас“, се казва в изявление на Байдън. В него се допълва, че той е съсипан и възмутен от случилото се.

„Не се заблуждавайте, лидерите на „Хамас“ ще платят за тези престъпления. И ние ще продължим да работим 24 часа в денонощието, за да постигнем споразумение, което да гарантира освобождаването на останалите заложници“, допълва американският президент.

„Хърш е част от невинните хора, брутално нападнати, докато бяха на музикален фестивал в Израел на 7 октомври. Той изгуби ръката си, помагайки на приятели и на чужденци по време на това жестоко клане, устроено от „Хамас“, разказа Байдън и припомни, че Хърш е бил само на 23 години.

Байдън спомена и родителите на младия мъж - Джон и Рашел -  и заяви, че неуморно и  по непоклатим начин те са защитавали сина си и всички заложници, държани при недопустими условия. Байдън заяви, че се възхищава на родителите на Хърш и споделя тяхната дълбока и невъобразима мъка.

Президентът на САЩ увери, че е работил неуморно за завръщането на Хърш у дома и каза, че новината за смъртта му е разбила сърцето му.

По време на атаката на „Хамас“ на 7 октомври 251 души бяха взети за заложници и откарани в Газа, припомня Франс прес.
      
Израелските сили потвърдиха, че са открили и прибрали труповете на шестима заложници в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Те съобщиха и имената на загиналите, намерени в тунел в района на Рахаф и това са Кармел Гат, Еден Йерушлами, Хърш Голдберг-Полин, Александър Лобанов, Алмог Сарузи и Ори Данино. Труповете са били откарани в Израел, се казва в изявление на израелските сили.

ТАСС отбелязва, че сред загиналите е и един руски гражданин.

Представител на „Хамас“ заяви днес пред Франс прес, че „някои“ от шестимата заложници, чиито тела бяха открити вчера от израелската армия, „са били в списъка със заложниците, които е трябвало да бъдат освободени, одобрен от „Хамас“.

Израелски медии твърдят, че американецът Хърш Голдбeрг-Полин и двете израелки Кармел Гат и Еден Йерушалми са били в списъка със заложниците, които е трябвало да бъдат освободени по време на първия етап от споразумението за прекратяване на огъня в ивицата Газа, за което се водят преговори от няколко месеца.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини