От х:

Днес в x:

Тракийците от Кърджали отново със златни и сребърен медали на XIV-ия Световен шампионат по фолклор "World folk 2024"

Изображение 1 от 3

    В дните от 28 август до 1 септември 2024 г. в гр. Несебър и гр. Свети Влас,  съставът на Фолклорна певческа група за автентичен фолклор  ,,Тракийка“,   при Тракийско дружество “Димитър Маджаров”  гр. Кърджали и солистите от Народно читалище “Тракия 2009”, след класирането им от Европейския шампионат по фолклор през 2023 г. за следващия етап, взеха участие и отново се завърнаха  с медали от XIV-ия Световен шампионат по фолклор "World folk 2024"  -два златни за тракийското дружество и златен и сребърен за читалището. Златният медал на група “Тракийка” бе присъден за трите песни от Беломорска Тракия - “Сачанлийските момчета”, “Киряко бяло момече” и “Руска си вода налива”. Другият златен медал за дружеството спечели солистът Димитър Вълков за песента “Отдолу иде кервана”. На солистите от читалището бяха присъдени - златен медал  на Албена Каралиева за песента “Бяло Раде” и сребърен медал на Веска Георгиева за песента “Манол на дюкян седеше”. Освен медалите, на участниците бяха връчени и и Диплом за “.. почетното им представяне на XIV-ия Световен шампионат по фолклор "World folk 2024" и Диплом за “..достойното им участие с висока  артистична стойност..” и “..съществен принос за съхраняване и развитие на световното традиционно фолклорно изкуство..” .

    Шампионатът е събитие със състезателен характер, част от Шампионатната система по фолклор с ранг Световен шампионат и е модерна форма за популяризиране и опазване на културното наследство със засилено конкурсно начало и високо ниво на представяне на участниците. Оценките на участниците, явили се в конкурсните програми, са валидни за класиране в Световната ранглиста по фолклор /World ranking list of folklore/.

    Организатори на XIV-ия Световен шампионат по фолклор "World folk 2024", проведен  под мотото “Зад нас е паметта на дедите ни, пред нас са очите на децата ни”, бяха Euro Folklore Academy, Община Несебър, Кметство Свети Влас и Европейската асоциация на фолклорните фестивали - EAFF - ICH, в партньорство с ЮНЕСКО, IOV-WORLD и CID-UNESCO.

    Яни Янев-председател на

    Тракийско дружество “Димитър Маджаров”

    и на Български съюз на тракийсите организации

    Йордан Митев - председател на

    Народно читалище “Тракия 2009”

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини