От х:

Днес в x:

Кърджалийски поети с творческа изява в Северна Македония

.Представиха свои стихове в градовете Струга и Битоля

Трима кърджалийски творци четоха свои стихове в градовете Струга и Битоля, Република Северна Македония. Добре познатите в региона стихотворци Вилдан Сефер, Божидара Ангелова и Петър Хаджинаков бяха част от творческа представителна група, представляваща България в югозападната ни съседка. Заедно с изявени майстори на перото като поетите Нико Стоянов, Петя Йотова и бардът Ивайло Диманов от София, Ели Видева от Хасково, Мариела Конова от Пловдив, инж. Митко Делчев от Първомайско и Таня Иванова, живееща в Барселона, Испания, те осъществиха литературни четения на Свободния микрофон в рамките на Шестдесет и третото издание на международния фестивал „Стружки вечери на поезията“, както и пред българските общности, обединени в българо-македонски организации, където дариха свои книги.

Официалната „Вечер на поезията“, в която се изявиха нашите творци, се състоя на 25 август (неделя) след залез слънце на брега на река Черни Дрин. Всеки от авторите имаше възможност да разкаже накратко за себе си и творчеството си, и да прочете две-три свои творби. Под звездното небе звучаха стихове на български език и нашенски песни като „Македонско девойче“, „Йовано, Йованке“ с „Монолог на чорбаджи Митке“ из "Кощана" на Бора Станкович в изпълнение на Джоко Росич и др. Поетичната програма бе разнообразена с вокални изпълнения на поета-бард Ивайло Диманов. Темите в римуваните строфи бяха разнообразни – за родолюбието, за любовта, за красотата на поезията, за човешките взаимоотношения, за смисъла на живота и др. Представено бе и творчество за децата. Вилдан Сефер прочете своите стихове: „На Ваня Петкова“, „Молитва“ и „Някой ден“. Божидара Ангелова провокира със: „Защо сме нужни ние, поетите“, „Тайна“ и своя приказка. Петър Хаджинаков се представи с: „Измамниците“, “Философия на историята“ и „Митична биография“. Публика бяха граждани и гости на град Струга. Те се спираха по алеите, сядаха по близките пейки и маси, слушаха и аплодираха изпълненията на българските творци. Някои направиха личен контакт с нашите поети като изразиха задоволство от чутото и видяното.

На 26 август бяха направени още два поетични рецитала, но в Битоля - в Клуб „Ванчо Михайлов – ВМРО“ с председател Любчо Георгиевски и в залата на Сдружението „Македонско – Българско приятелство“ при госпожа Маринела Петреска.

Участниците в групата бяха подбрани измежду утвърдени членове на Съюза на българските писатели за най-добро представяне на нашата страна на форума. Културните прояви, освен поетични рецитали и четения на авторска поезия пред различна публика в Струга и Битоля, включваха и посещения на исторически и културни забележителности и запознаване с представители на българо-македонските дружества за културен обмен с България.

Групата посети и българското дипломатическо представителство в Битоля по покана на генералния консул там Н. Пр. господин Николай Димитров. Той посрещна творците топло и им разказа за дейността на дипломатическата мисия в югозападната ни съседка. Пред българските поети консулът заяви, че тяхното гостуване в Македония има огромно значение за местните радетели на добрите взаимоотношения между двете страни. Подчерта също, че това творческо присъствие е много насърчително за всички, които търсят по-силен културен обмен между Македония и България. Дипломатът нарече случващото се „Ново начало“ и подкани за засилване на творческите изяви на българските стихотворци и запознанства с местни творци. Той също отправи официална покана за нова творческа среща, която да бъде реализирана по повод 1 ноември – Деня на будителите, празник, който изключително много се тачи от българите в Македония.

Представителите на творческата група положиха цветя на паметника на братя Миладинови в Струга. Разгледаха също манастира „Свети Наум“, построен от свети Наум Охридски, най-младият от първите ученици на свети Кирил и Методий (893-900 г.). Посетиха и Бигорския манастир „Свети Йоан Предтеча“, издигнат от цар Самуил с датировка около 1020 г. Гостите се запознаха и с исторически събития и забележителности, свързани с по-новата история на региона.

Инициативата и цялата организация за това посещение на изявените български поети бе на Сдружение „Шемето интернационал“ – гр. Първомай, с председател Живко Чакракчиев и филиала в Струга със съпредседател Бекир Кадриевски. Сдружение „Шемето“ е регистирана НПО, чиято цел е защитата на правата и достойнствата на българската общност в Република Северна Македония. Проявата се реализира с подкрепата на Министерство на културата и на Генералното консулство на Република България в Битоля. Целта е да бъде засилен културният обмен между България и Македония и да се осъществят нови срещи и запознанства между хора на изкуството от двете страни.

Теодора ТЕНЕВА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини