От х:

Днес в x:

Тука има, тука няма дело. Как прокуратурата отстреля Вълка

Бизнесменът Румен Гайтански, по прякор Вълка, беше хвърлен преди седмица в ареста, а съдът реши, че той трябва да остане там за постоянно.

Делото звучи стряскащо. Бившият изпълнителен директно на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е обвинен в длъжностно присвояване на кредит от 148.5 лв., отпуснат на фирмите от империята на Вълка.

Самият Румен Гайтански е обвинен като подбутител на Мавродиев, а бившият съдия Иван Георгиев - за помагач. Съдът смята, че бизнесмен като Гайтански трябва да бъде държан в изолация, защото може да извърши ново престъпление.

Рязкото активизиране на държавното обвинение срещу играч от този калибър, който дълги години се е радвал на чисто съдебно минало и добри контакти по върховете на властта, поражда два осовни въпроса.

  •     Има ли доказателства за длъжностно присвояване на въпросните 148.5 милиона лева?
  •     Отстрелян ли бе Вълка предизборно и използва ли се прокуратурата като инструмент за разчистване на сметките между Делян Пеевски и Ахмед Доган?

Делото, по което е арестуван Гайтански, има дългогодишна история. Освен това развитието му минава през неочакван обрат, за да достигне до сегашната фаза. Само преди година никой не би си помислил, че може да се стигне до обвинения. Тъкмо обратното - делото беше прекратено и като че ли забравено.

Но после нещо се промени.

Тука има, тука няма дело

Преди година и половина прокуратурата и следствието не виждаха никакъв проблем в кредита, отпуснат от ББР на Вълка. Тогава магистратите разследват длъжностно престъпление, което остава недоказано, а случаят е приключен със следното заключение, написано от младши следовател:

„Сумата по кредита е усвоена изцяло от кредитополучателя и липсват данни за облагодетелстване на служители на ББР“.

В началото на 2024 година делото обаче е възобновено. Аргументите на върховната прокуратура са странни. От една страна се твърди, че разследването е прекратено правилно, т.е. потвърждава се, че няма облагодателстване на служители от ББР. Но в същото време се говори за деклариране на неверни данни с цел да се получи кредит, т.е. появява се нова сюжетна линия.

След това започват арестите за длъжностно присвояване, а Стоян Мавродиев, също като много други преди него, се оказа изчезнал точно навреме. Документите по делото за кредите от ББР рязко контрастират с рязко възникналия ентуасиазъм на прокуратурата по това дело. Така възникват още въпроси.

  •     Защо разследването на лошия кредит но ББР започва пет години след отпускането му?
  •     Защо не се разследват останалите кредити от ББР, които имат сходно развитие?

Всичко е въпрос на контекст

Делото за кредита от ББР бе реанимирано в условията на остър конфликт в ДПС между почетния председател Ахмед Доган и формалния лидер Делян Пеевски. Тази история има втори, трети и четвърти план, а последствията от нея отекват и в политическия, и в обществения, а и в прокурорския живот.

За Гайтански е известно, че е близък до Доган. В този смисъл ударът срещу него изглежда съвсем логичен в контекста на войната с Пеевски. Интересното в случая е как се намира повод да се повдигнат обвинения след като прокуратурата вече веднъж се е произнесла по същия казус и не е открила никакви нарушения.

Кредитът

В центъра на делото стои кредитът от ББР, отпуснат на свързана с Гайтански фирма. Става дума за 148 млн. лв., които през юни 2019 г. получава компанията „Роудуей кънстракшън“. С тези пари е купена друга близка до бизнесмена фирма - „Пътстройинженеринг“ – сравнително малък местен играч, базиран в кърджалийското село Груево, чиито годишни обороти до онзи момент са между 5 и 16 млн. лв. Предишният собственик на „Пътстройинженеринг“ е „Био майнинг“ - компания, която е собственост на Гайтански. Срокът за връщане на заема е 2029 г.

Парите така и не са върнати. Към днешна дата ББР е влязла във владение на „Пътстройинженеринг“, заложена като обезпечение при отпускането на кредита, но е успяла да възстанови само малка част от сумата.

Няма престъпление

За този и още няколко кредита се разбра през 2021 г. след като президентът Румен Радев назначи за служебен министър на икономиката Кирил Петков. Именно Петков бе първият, който заговори, че от държавната банка са отпускани милиони към няколко фирми, сред които и близки до Пеевски.

Бяха подадени сигнали до прокуратурата. В края на 2022 г. е образувано дело. През пролетта на миналата година то е прекратено с мотива, че няма данни за извършено престъпление. В постановлението за прекратяване е записано, че искането за кредит е постъпило в ББР на 26 февруари 2019 г. и е било разпределено на служителка на длъжността „главен експерт“. Тя събира нужната документация, която преминава за одобрение през няколко отдела на ББР – „Корпоративно банкиране“, „Риск“, „Кредитна дейност“ и правен. Всички дават положително становище. После под него се подписват всички членове на управата на ББР, а накрая, тъй като става дума за кредит над 5 млн. лв, и всички от надзорния съвет. Цялата процедура е преминала изцяло по правилата на банката, установява прокуратурата.

„Събраните доказателства водят до категоричния извод за липса на нарушение или неизпълнение на служебни задължения от страна на длъжностните лица, тъй като действията им са съобразени както със задълженията, включени в длъжностните им характеристики и така също са в синхрон с Наръчника за кредитната дейност. Не се установява и превишаване на властта от тези лица, тъй като за всеки от етапите на процедурата за разглеждане, отпускане и усвояване на кредита всеки служител е извършвал дейност изцяло в своята компетентност и правомощия“, посочва се в постановлението за прекратяване.

Най-важното тук е какво престъпление се проверява. През цялото време прокуратурата търси длъжностно и не открива такова. Затова разследването е прекратено.

Има престъпление

Още миналата пролет има подробности от историята, на които разследващите сякаш не обръщат внимание. Или по-скоро не е дошло времето да им се обърне внимание.
Прекратяването на делото се обжалва от ББР, която вече е с други шефове. Втората инстанция, апелативната прокуратура, потвърждава изводите на градската. След това обаче се стига до Върховната, която връща материалите за ново разследване.

И тук вече се появява престъплението, но то е съвсем различно. Прокурорът се съгласява изцяло, че няма данни за длъжностно, но пък посочва друго – деклариране на неверни данни с цел да се получи кредит.

Обосновката е един договор, представен като обезпечение за отпускането на кредита. Той е между „Пътстройинженеринг“ и „Главболгарстрой“ и по силата му на първата фирма се гарантират по 2.4 млн. лв. месечен доход. В замяна тя трябва да доставя фракция жп-баласт. Според разследващите обаче този договор е бил прекратен преди кредитът да бъде отпуснат.

Информацията е била в делото през цялото време, но кой знае защо никой не ѝ обръща внимание. Вместо това се събират доказателства има или не длъжностно престъпление.

Добре дошли при антикорупцията

Така се стига до лятото на тази година. Парламентът вече е приел поправки, според които на антикорупционната комисия (някога КПКОНПИ) са дадени правомощия да разследва. Делото е пратено именно там. На 15 август разследващ инспектор от комисията привлича като обвиняем Гайтански. Обвинението обаче е за съвсем трето престъпление – като подбудител и помагач на Мавродиев, който пък е привлечен за длъжностно присвояване.

Ден по-рано е организирана акция, а разследващите влизат в офиси и гаражи на бизнесмена. Заснети са скъпите му коли, а кадрите са публикувани навсякъде.

И тук отново се проявява важността на контекста. Седмица преди акцията срещу Гайтански Пеевски започва да говори за шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев. Тази институция е в особена ситуация. През последните години тя бе лансирана като универсално средство за справяне с корупцията. Тя обаче е без редовно ръководство откакто оставката си подаде бившият главен прокурор Сотир Цацаров, т.е. от 2021 г. От тогава длъжността се изпълнява уж временно от Славчев. В първата седмица на август от ПП-ДБ обявиха, че започват събиране на подписи за отстраняването му от длъжност с твърдението, че не изпълнява задълженията си и че е близък до Пеевски. Самият Пеевски  уж го защити, но не точно. Той заяви следното:

„Искат му оставката, защото е спечелил конкурс за прокурор в градската прокуратура и се нуждае от това освобождаване, за да стане прокурор при другия удобен главен прокурор Сарафов, който работи за този кръг. Направете справка кой освободи 200 млн. лв. – лицето Славчев. Не на Пеевски, а на Прокопиев (издателят и бизнесмен Иво Прокопиев б.р.). Това е един служител на „Мистър Кеш“ (както напоследък Пеевски нарича президента Радев б.р.).

Само седмица по-късно бе арестуван Гайтански, смятан за близък до Доган. От тогава Пеевски не е споменавал Славчев.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини