От х:

Днес в x:

Проф. Ива Христова: Няма как да избухне епидемия от Западнонилска треска

Няма как да избухне епидемия от Западнонилска треска в страната, това не е заболяване, което се предава от човек на човек, заяви по БНТ проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Тя обясни, че заразата се пренася от определен вид комари, които са разпространени у нас.

Всяка година има случаи в Европа, единични са в България, като има години, в които няма такива. Най-много са били през 2018, когато са регистрирани 15 заболели, обясни проф. Христова.

От тримата установени заболели у нас само един е пътувал в Гърция. Там в действителност проблемът е много по-голям. Те вече няколко пъти имат епидемични взривове и в момента докладват около половината от общия брой случаи за Европа“, каза директорът на НЦЗПБ.

Усложненията са под 1% от заразените и те са при рисковата група - хора над 65-70 години, които много често имат придружаващи заболявания, при които имунната система е подтисната. Проф. Христова прогнозира, че повечето хора ще го прекарат безсимптомно или с грипоподобно неразположение.

В четвъртък Министерството на здравеопазването изпратиха препоръки до Регионалните здравни инспекции с указание за засилване на надзора над заболяването.

Препоръчва се медицинските специалисти да бъдат информирани за епидемичната ситуация в страната и да насочат вниманието си към откриване на случаи със симптоми с неясен произход или инфекции на централната нервна система (вирусен менингит/енцефалит), независимо от съмненията за ухапвания от комари.

От Столична РЗИ разпоредиха извънредно пръскане срещу комари.

Инкубационният период на Западнонилската треска е между 3 и 14 дни. Около 80% от инфекциите при хората протичат без симптоми. Около 20% от заразените с вируса развиват заболяване – Западнонилска треска, което обикновено протича леко до умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, неразположение, умора.

Възможна е и поява на обрив, гадене и повръщане. При по-малко от 1% от заболелите протичането е тежко и засяга нервната система (енцефалит, менингоенцефалит), предимно при хора в напреднала възраст и с придружаващи заболявания. Леталитетът при лица от рисковите групи достига до 17%.

Тъй като обикновено заболяването се разпространява при хората от заразени комари, които се инфектират от заразени птици, личните предпазни мерки за предотвратяване на инфекцията включват използване на репелент за комари, носене на дрехи, които покриват откритите части от тялото, замрежване на прозорците, използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини