От х:

Днес в x:

От гъвкавостта също зависи колко ще живеем

Много проучвания показват значението на физическата активност за цялостното здраве, включително за по-дългия живот.


В настоящо учените се опитват да разберат дали гъвкавостта е свързана с дълголетието. Тя се отнася до „обхвата на движение на мускулите и съединителните тъкани в дадена става или група стави“. Екипът оценява приблизително 3000 души в продължение на 28 години, като средната продължителност на наблюдението е 12,9 години.

 

При първите прегледи на участниците лекарите са събрали данни за техния индекс на телесна маса, жизнени показатели и евентуални здравословни проблеми. Клиницистите приложили и тест за гъвкавост, наречен „Flexitest“, който проверявал доколко участниците са гъвкави при 20 движения на ставите на тялото. Те са оценили гъвкавостта по специална скала, като са проверили докъде участниците могат да изпънат лактите си, флексията на торса и въртенето на раменете.


Накрая резултатите са показали, че хората, които са по-пластични, са склонни да живеят по-дълго от тези с по-малко гъвкавост. Освен това жените са били с 35% по-гъвкави спрямо мъжете.


Движението е от съществено значение за доброто физическо и психическо здраве. То укрепва сърдечносъдовата система и намалява риска от развитие на диабет тип 2, а също така може да облекчи депресивните симптоми.


Важно е да се поддържа добра гъвкавост в различни части на тялото, за да се избегне или намали болката в области като шията и долната част на гърба. Когато гъвкавостта намалее, това може да доведе до неправилна работа на отделните части на тялото.


Например, ако някой изпитва по-ниска гъвкавост в сухожилията си, това може да доведе до болка в бедрата, която да премине към долната част на гърба и да намали подвижността.


За да се поддържа добра гъвкавост, са нужни ежедневни упражнения за разтягане, насочени към определени зони на тялото, или практикуване на спортове като йога и пилатес.


Проучването установява, че хората, особено тези на средна възраст, трябва да включат ежедневни занимания за разтягане, за да се чустват по-добре. То подчертава и необходимостта от оценяване на гъвкавостта по време на годишните медицински прегледи.


Подобряването на гъвкавостта може да улесни ежедневните дейности и да помогне за предотвратяване на наранявания. Тя играе роля и за поддържане на здравето на ставите и намаляване на сковаността, казват експертите.


Специалистите съветват хората, които се опитват да подобрят гъвкавостта си, да добавят към ежедневието си някои от следните разтягания:

  •     Разтягане на тазобедрената става;
  •     Разтягане на сгъвача на бедрото в полуклекнало положение;
  •     Разтягане на прасеца до стената.

Констатациите са публикувани в Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.


Референции:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/being-more-flexible-help-people-live-longer#How-to-be-more-flexible

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/sms.14708

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини