От х:

Днес в x:

Шефът на митниците е участвал в покупката на хотел, свързван с Брендо

Действащият директор на Агенция „Митници“ и доскорошен зам.-директор на НАП Георги Димов е участвал в покупката на бутиковия четиризвезден хотел „Ле Фльор“ (Les Fleurs) в центъра на София през 2018 г. Имотът в миналото е бил в активите на фирми от орбитата на осъдения за пране на пари и наркотрафик Евелин Банев - Брендо. Това става ясно от проверка на Mediapool в Търговския и в Имотния регистър по повод обявените от Димов данни в имуществените декларации властта, публикувани от Комисията за противодействие на корупцията в петък.

От Агенция „Митници“ не отговориха на изпратените в понеделник въпроси по темата.

Кой е шефът на митниците Георги Димов?

Георги Димов, чието пълно име е Георги Димов Георгиев, бе издигнат за директор на Агенция „Митници“ от служебния финансов министър Людмила Петкова на 9 април тази година. Това стана, след като предишната шефка Петя Банкова бе арестувана по обвинения за връзки с контрабандистите около групата на Паскал. Преди това, в последните три години (с прекъсване от няколко месеца), Димов бе зам.-директор на Националната агенция за приходите (НАП). На този пост той бе назначен през май 2021 г. от бившия служебен финансов министър Асен Василев по предложение на на шефа на НАП Румен Спецов.

Димов бе освободен от агенцията за няколко месеца по време на мандата на служебния министър Росица Велкова, но впоследствие бе върнат отново от Асен Василев по предложение на Спецов. По-назад във времето, до 2012 г., Димов отново бе част от системата на НАП. Според официалната му биография той има значителен опит в контролната дейност между 2008 и 2012 г. и е бил началник на сектор „Ревизии“ в ТД на НАП-София.

Какъв е бил частният бизнес на Димов?

Между 2012 г. и 2021 г. Димов се е занимавал с частен бизнес в сферата на счетоводните услуги, международния транспорт, парфюмерията. Любопитен детайл е увлечението му по боулинга – Димов участва в Българската боулинг федерация.

След като антикорупционната комисия установява несъответствие в една от декларациите на Георги Димов, той впоследствие декларира, че в последната година преди да стане зам.-шеф на НАП, е бил в съвета на директорите на фирмата за сделки с недвижими имоти „Адванст Билд Груп“ АД.

Декларация пред КПКОНПИ на Георги Димов Георгиев от дата 29 юли 2022 г.

Според Търговския регистър Димов влиза в управата на компанията през декември 2017 г. и излиза от нея през октомври 2020 г. Освен това, към май 2019 г. Георги Димов е деклариран и като един от двамата действителни собственици на фирмата (притежаващ 10% от капитала, с акции на приносител, които впоследствие стават поименни), заедно с тогавашния му съдружник Пламен Младенов (90%).

Същата фирма („Адванст Билд Груп“) на 1 юни 2018 г. купува от офшорката от Британските Вирджински острови „Гуан Холдингс Лимитед“ Хотел „Цветята“ (Les Fleurs) в центъра на София - бул. „Витоша“ 21, с площ по документи 274 кв. м., показва справка в Имотния регистър.

Три месеца преди сделката с хотела, през март 2018 г., същата офшорка прехвърля на фирмата на Георги Димов и Пламен Младенов („Адванст Билд Груп“ АД) и компанията за хотелиерство и туризъм „Гуан България“ ЕООД.

В активите на компанията „Гуан България“ пък са имоти, прехвърлени в миналото от дружеството на Евелин Банев - Брендо „Б.М.А. Трейдинг“. До 2015 г. Банев лично е участвал в „Б.М.А. Трейдинг“, а впоследствие акциите са се държали от бившата му съпруга Моника Добринова, която миналия месец е прехвърлила фирмата на трето лице.

Моника Добринова преди години осъди прокуратурата, след като бе оправдана по делото за участие в организирана престъпна група, в което Банев бе осъден на 6 години затвор заради пране на пари.

От Имотния регистър например се вижда, че още през 2008 г. „Б.М.А. Трейдинг“ продава на „Гуан България“ парцела от 272 кв. м. на бул. „Витоша“ 21, където сега е разположен Хотел „Цветята“.

„Гуан България“ е създадена през 2008 г. на адреса на хотела, като тогава неин собственик е била офшорката „Гуан Холдингс Лимитед“, която през 2018 г. прехвърля самия хотел на „Адванст Билд Груп“.

Имотът, върху който е построен хотелът, е продаден на фирмата на Брендо и бившата му съпруга Моника Добринова от фирма на баща ѝ Александър Добринов през 2006 г.

По партидата именно на „Б.М.А Трейдинг“ през октомври 2018 г. Антикорупционната комисия наложи редица възбрани на част от имотите на Брендо и неговото семейство - на стойност около 23 млн. лв.

Хотел „Цветята“ обаче не е сред тях именно защото към този момент вече е с друга собственост. Много от възбранените през есента на 2018 г. имоти са също в центъра на София или в апетитни райони - например на ул. „Оборище“ 13, „Пиротска“ 18, ул. „Пушкин“ 90 в м. „Гърдова глава“, на бул. „Мария Луиза“ 50, на бул. „Витоша“ 47-49 и др. Впоследствие обаче част от възбраните са отпаднали, сочат данните в Имотния регистър.

Кой стопанисва Хотел „Les Fleurs“ и Хотел „Рила“?

„Гуан България“ и към днешна дата се управлява от бившия съдружник на Димов Пламен Младенов, а самият хотел „Цветята“ се стопанисва от „Бранд Мениджмънт“ - компания на съдружничката на Пламен Младенов - Боряна Младенова, според данните в Търговския регистър. През 2023 г. приходите на въпросната фирма са били 6 млн. лв.

Освен Хотел „Цветята“, миналата година „Бранд Мениджмънт“ е стопанисвала и Хотел „Рила“, също знакова сграда в центъра на столицата. По данни на в. „Капитал“ в края на 2017 г. Евелин Банев купува Хотел „Рила“ от хазартния бос Васил Божков с кредит от Българо-Американска кредитна банка в размер на 10 млн. евро.

Боряна Младенова е извършвала счетоводни услуги и за други компании като „Флавия консулт България“, която също се занимава с имоти, например комплекса „Оазис Резидънс“ на ул. „Златна ябълка“ 1 до „Камбаните“ в София. По данни на Имотния регистър, цитирани от „Капитал“, през годините част от имотите са прехвърляни на „Флавия консулт“ от дружеството „Евро палас“, което в далечното минало също е било директна собственост на Евелин Банев.

Интересно е, че интернет сайтът на Хотел „Цветята“ има няколко препратки, които са към Хотел „Рила“, към луксозните комплекси по Черноморието „Оазис Ризорт Лозенец“ и към „Апарт Хотел Флорес Парк“ в Слънчев бряг, както и към фирмата оператор „Бранд Мениджмънт“.

Скрийншот от сайта на Хотел „Les Fleurs“ в София, август 2024 г.

Кога се върна Брендо?

В момента Брендо e в затвора, където излежава присъда за пране на пари, постановена по делото, по което обвиняема бе и бившата му съпруга. Процесът приключи окончателно през 2018 г., но Банев така и не влезе в затвора, защото избяга. Той се водеше издирван в продължение на шест години, като бе арестуван за кратко в Украйна, но след това - освободен.

В края на юни Брендо изненадващо се появи пред Софийския централен затвор с чанта на рамо и заяви, че идва, за да излежи присъдата си. После поиска да изтърпи у нас и наказанията си от Италия и Румъния – десет и двайсет години за наркотрафик.

Досега МВР не може да каже как Банев е влязъл в България. Подозира се, че това е станало още през 2022 г. с малък самолет, който е летял под радарите. Той премина през няколко европейски страни и бе ескортиран от изтребители. Накрая кацна край Търговище, а пътниците изчезнаха.

Несъответствия в декларациите на Георги Димов

Разследващият сайт Bird.bg обръща внимание, че на два пъти КПКОНПИ е открила несъответствия в имуществените декларации на Георги Димов - от 2021 г. и 2022 г., като те може да са свързани с имуществото на жената, с която Димов живее - Елена Вълчева.

Причината е, че името на тогавашния зам.-директор на НАП стои в списък на висшите длъжностни лица с несъответствия, които не са пожелали публикуване на имотите на партньорите си, с които съжителстват.

Прави впечатление обаче, че в декларацията на Димов за 2023 г., публикувана в петък, декларираните трудови доходи на Вълчева, която е бизнесдама, са декларирани и са значителни - 295 794 лв., което е близо пет пъти, колкото заплатата за годината на самия Димов - 63 225 лв.

Изскача и името на Мартин Божанов - Нотариуса

За жената до Георги Димов Елена Вълчева не се знае много, освен че управлява фирмата, в която в миналото е участвал и самият Димов - „Лайт Проджект Мениджмънт“ ООД.

В нея от 2015 г. до 2017 г. съдружник на Георги Димов и Елена Вълчева е била Анелия Георгиева Велинова. Въпросната дама Анелия Велинова прехвърля свои акции в друга фирма - „ЕАН“ ООД, през септември 2016 г. на убития тази година Мартин Ангелов Божанов - Нотариуса. Няколко месеца по-късно той на свой ред също прехвърля акциите на трето лице.  

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини