От х:

Днес в x:

Архитекти се изумиха от обясненията за срутения покрив на НБУ

Столична община ще провери всички свои сгради с фотоволтаични инсталации

Дадените обяснения  от Столична община и ДНСК за срутения покрив на НБУ предизвикаха изумлението на архитекти. В социалните мрежи се появиха постове и коментари за срутването, според които обясненията за липса на авария са нелепи. Източници разкаха пред „Сега“ и как се е стигнало до падането на тавана.

Цялата конструкция е рухнала след опит за сваляне на мрежите за окачения таван в аулата, твърдят запознати. Изпълнителят е започнал да сваля мрежите без да пререже всички връзки и е скъсал греда, като покривът е паднал с монтираните на него фотоволтаични системи. Специалисти разказаха, че сградата е много солидно строителство и подобен подход за сваляне на окачен таван е нелеп. Може да се опитате да свалите по този начин мрежа за таван в жилищно помещение, но не и над изключително солидно строена голяма зала с панели на покрива, категорични са те.

Архитекти се изумиха и от дадените обяснения от новия главен архитект на София Богдана Панайотова, че в случая има преустройство, за което обаче не се изисква разрешение за строеж. „Няма такъв текст в ЗУТ, който да разрешава преустройство без разрешение за строеж. Преустройството не е текущ ремонт. Ако е налице преустройство, каквото е официалното обяснение на Столична община, то категорично ЗУТ е нарушен“, коментираха експерти.

Според тях е нелепо такъв обект да се преустройва без одобрен проект, който да отчита и факта, че на покрива има монтирани фотоволтаични панели. Няма данни за одобряван проект - нито от районния, нито от големия архитект на Столична община. Архитекти определиха като абсурдни и твърденията, че е извършена единствено промяна на интериора на залата. „В случая имаме извършване на преустройство, за което по закон не се изисква разрешение за строеж на залата на Университета, и по време на извършването му пада целият покрив, заедно с всички фотоволтаици върху него. На проверката, заедно с ДНСК, се установи, че не става въпрос за авария по време на строителство, не става въпрос за незаконен строеж, а имаме промяна на интериора на залата, законно монтирани фотоволтаици върху покрива и срутен покрив в едно със самите фотоволтаици“, е цитирана в официалното прессъобщение на общината Богдана Панайотова.

„Наблюдаваме премиера на филма „Широко затворени очи на ДНСК“, коментират в социалните мрежи архитекти под поста с видеото от срутването.

Вчера от „Московска“ 33 съобщиха, че кметът на София Васил Терзиев ще възложи проверка на всички покривни конструкции на общински училища, детски градини, болници и обекти с фотоволтаични инсталации. От Направление „Архитектура и градоустройство“ пък заявиха, че са издали задължителни указания за предприемане на последващи действия с цел укрепване, възстановяване или премахване на вече разрушената сграда, в която се намира аулата на Нов български университет.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини