От х:

Днес в x:

40% от чужденците с право на работа у нас бягат в Западна Европа

40% от получилите разрешение за работа в България не остават да работят в страната. Данните цитират работодателите, като се позовават на статистика на МВР, съобщи „Банкер“.

Проблемът, за който се разбра след изчезването на сезонни работници от Слънчев бряг - предимно от Непал и Шри Ланка, вече притеснява бизнеса. Затова оттам обмислят мерки, които да регламентират наемането на работна сила от трети страни.

Най-често работниците с работни визи от България заминават за Западна Европа. Визата може да им предостави право да се движат на територията на Европейския съюз, но разрешението за работа е само за страната, за която е издадено.

„Това създава проблем както за наетите, така и за работодателите и за страните-членки“, обяснява Мария Минчева – заместник-председател на Българската стопанска камара.

Миналата седмица хотелиери по Черноморието се оплакаха, че работниците им си оставят документите и изчезват. Това ги кара да си мислят, че става дума за нелегален канал за износ към Западна Европа. По морето чужденците работят основно като чистачи и миячи. „Използват България като трамплин“, коментира заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини