От х:

Днес в x:

Един загинал и трима ранени при свлачище в Аляска

 Свлачище удари град Кечикан в Аляска на 25 август, убивайки един човек, ранявайки трима други и предизвика заповеди за евакуация за някои жители, тъй като властите предупредиха за възможно второ свличане, предаде АФП.

При свлачището в крайбрежния град в югоизточна Аляска на 25 август следобед бяха повредени домове и улици, съобщиха в съвместно изявление градът и Община Кетчикан Гейтуей.

„Приятели, с тежко сърце съобщаваме, че свлачище в нашия град отне живота на един човек, причини няколко наранявания и повлия на нашата общност“, заяви кметът на общината Родни Диал.

Тримата ранени са били закарани в болница, където един е бил освободен след лечение, другите двама са били приети.
Бяха издадени заповеди за задължителна евакуация за жители на няколко улици в Кечикан, тъй като властите предупредиха за риск от второ свлачище на юг от първото.

„За моите 65 години в Кечикан, никога не съм виждал свлачище от такъв мащаб. Със свлачищата, които сме виждали в региона, е ясно, че съществува общорегионален проблем, който трябва да се опитаме да разберем с помощта на нашия щатски геолог. Жертвите, с които се сблъскахме, са сърцераздирателни и съм съпричастен към тези, които са загубили домовете си“, каза кметът на града Дейв Кифър.

Градът и общината обявиха извънредно положение, след като свлачището също предизвика наводнение и прекъсвания на електрозахранването.

Губернаторът на Аляска Майк Дънливи също така обяви бедствено положение в Кетчикан.

„Всички щатски агенции са инструктирани да оказват каквато помощ е необходима. Мислите и молитвите ми са с жителите на Кетчикан тази вечер“, написа той в социалната мрежа X.

Кетчикан се намира на Вътрешния проход на Аляска – живописен крайбрежен маршрут през островите в северноамериканската зона Фьордланд.

 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини