От х:

Днес в x:

Кьовеши конфискува сгради и коли заради измама с еврофондове за €2,6 млн. у нас

Разследвани са кмет и служители на Държавен фонд „Земеделие“

Филиалът на Европейската прокуратура в София извърши конфискация на активи в рамките на разследване на проект на стойност 2,6 милиона евро.

Проектът е за реконструкция на водоснабдителната система в неназована община у нас. Дейността е била финансирана по еврофондовете. Разследвани са държавни служители и кмет, заподозрени в измами с бюджета на ЕС.

По искане на ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура Софийският апелативен съд наложи обезпечителни мерки, сред които конфискация на недвижимо имущество и автомобили, собственост на разследваните. Мерките са приложени от публичен съдебен изпълнител на 23 август.

Конфискувани са 7 сгради с обща площ 1956 квадратни метра, както и три коли. С тях ще бъдат компенсирани щетите, нанесени на европейския бюджет.

Проектът е за реконструкция на водоснабдяването и водния резервоар в българска община. Дейността се финансира от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) по програмата на ЕС за развитие на селските райони. Стойността му е 2,6 милиона евро.

Разследването установило наличието на измама в изпълнението на договора, дадено на частни компании. Служители на ДФЗ са заподозрени в измами заедно с кмета и тези компании с цел надуване на цената на работите и вземане на повече пари от Фонда.

Смята се също така, че служителите на ДФЗ са изготвили документация с фалшива информация, удостоверяваща, че всички работи са свършени в установения срок. След това документите били изпратени на Фонда, за да бъде получено европейско финансиране.

Сред заподозрените са и експерти от общинския отдел, наблюдаващ работите. Един от тези хора е разследван и за пране на пари.

 

Източник: ClubZ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини