От х:

Днес в x:

Камала Харис прие номинацията за президент, обеща да продължи да подкрепя Украйна

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис прие официално номинацията за президент по време на конвенцията на Демократическата партия в Чикаго.

Харис бе номинирана, след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата. Ако бъде избрана, тя ще бъде първата жена президент на САЩ.

Кандидатката представи себе си като лидер реалист и практик, който ще се осланя на опита си като прокурор, за да управлява със здрав разум и в името на равноправието. Чувството си на справедливост Харис казва, че е наследила от своята майка учен, която емигрирала в САЩ от Индия на 19-годишна възраст.

В речта си Харис защити правото на аборт, което бе отменено в няколко републикански щата. Тя призова освен това за „икономика на възможностите“ и „край на недостига на жилища в Америка“, и каза, че ще работи за намаляване на данъците за средната класа.

Войните

Кандидатката обеща „САЩ да „стоят силни зад Украйна“ във войната срещу Русия и да задълбочи връзките с натовските съюзници. Тя обвини Тръмп, че се съюзява с автократи като Ким Чен Ун в Северна Корея.

В една от най-дългоочакваните части на речта си Харис изложи позицията си за войната в Газа. Тя осъди нападенията на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври и изрази съжаление за „многото невинни животи“ в Газа от началото на войната, но обеща „винаги да отстоява правото на Израел да се защитава“, с което очевидно отхвърли неотдавнашните призиви за оръжейно ембарго.

„Президентът Байдън и аз работим денонощно, защото сега е моментът да постигнем заложническа сделка и прекратяване на огъня“, каза Харис. „Президентът Байдън и аз работим за прекратяване на тази война, така че Израел да бъде сигурно място, заложниците да бъдат освободени, страданията в Газа да приключат и палестинският народ да може да осъществи правото си на достойнство, сигурност, свобода и самоопределение.“

Призивът за палестинско самоопределение беше посрещнат със силни аплодисменти в конгресния център, но не е ясно дали тази реторика ще успокои привържениците на прекратяването на огъня, хиляди от които излязоха по улиците на Чикаго, за да протестират срещу войната тази седмица, коментират анализатори.

Тръмп коментира в реално време речта

В същото време кандидатът на републиканците Доналд Тръмп, който обеща да отговори в реално време на речта на Харис, публикува поредица от съобщения в социалната си мрежа „Трут соушъл“. „Тя е равнозначна на некомпетентност и слабост“, „Присмиват се на страната ни по целия свят!" и „Тя никога няма да бъде уважавана от тираните на света!", написа той.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини