От х:

Днес в x:

Две изложби в димитровградската библиотека за предстоящия празник

Градска библиотека "Пеньо Пенев" ще представи две изложби, като част от официалната програма за празника на Димитровград, информират от местната администрация.

От 26 август 2024 г., в заемната на Библиотеката, жителите и гостите на града ще могат да разгледат документалната изложба "Изграждането на Димитровград - романтика, ентусиазъм и много труд". Тя съдържа статии, фотографии, монографични изследвания, исторически очерци и материали от периодичния печат, отразяващи първите години от създаването на града. Акцент в експозицията са първите и най-мащабни години на строителство в Димитровград - от 1947 г.  до 1965 година. Материалите проследяват и изграденото през 70-те и 80-те години на ХХ век.  В изложбата са представени над 30 заглавия на повече от 15 автори, сред които акад. Васил Гюзелев, Митко Иванов, Дико Иванов, Малин Димовски, инж. Гюрга Василева, Димо Тодоров и др. Те разказват за изграждането на значими обекти в града, сред които индустриални предприятия, културни институти, паркове и места за отдих, и др.

Друга интересна изложба, която Библиотеката ще представи от 26 август 2024 г. е забавен информационен дисплей под мотото „77 любопитни факта – да (пре)открием Димитровград“. Културната институция провокира в навечерието на 77-ата годишнина на Димитровград, представяйки достоверни любопитни и интересни факти за емблематични събития и сгради, които са първите в страната, с които града се гордее. През 1957 година в Димитровград се създава първият Клуб на кинолюбителите в България, а фотографии и статии представят учредителите на клуба и първото заснемане с камера на начинаещите любители. Сред интересните факти още се нареждат, че първият хлебозавод в България е открит през октомври 1951 г. в Димитровград, а най-старата сграда е водонапорната кула, строена за нуждите на Източнорумелийската железница, открита през 1873 г. С тези и други над 70 факта за града ще могат да се запознаят жителите и гостите за празника като посетят изложбите в Библиотеката.  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини