От х:

Днес в x:

Русия е напът да разгроми ВСУ в ключовия град Покровск в Донецка област

Местните жители бързат да се евакуират, но някои родители крият децата си в нежелание да си тръгнат

След като вчера руснаците натиснаха Военните сили на Украйна (ВСУ) около стратегически ключовия град в Донецка област - Покровск, сега ВСУ е напът да претърпи разгром, предадоха световните агенции.

Украинските военни съобщават, че силите им са били подложени на многократни атаки на 21 август около град Покровск в Донецка област, където руските сили настояват за пробив, предаде Радио Свободна Европа.

В изявление на Генералния щаб на украинската армия се казва, че през деня в района на Покровск са били извършени 46 руски атаки. От тях 44 са били отблъснати, а две са продължили до вечерните часове местно време.

На 21 август в същия район са били убити или ранени 238 руски войници. Не се съобщава за украинските загуби и не е възможно да се провери броят на убитите руски войници, отбелязва изданието.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските военни отговарят на руския натиск, като укрепват силите си около Покровск - една от най-горещите точки на военен сблъсък в Донецка област.

Днес Тhe Economist пише, че Русия е близо до превземането на важния украински град Покровск. „Въпреки че Украйна атакува Русия, тя губи друга ключова битка“, пише британското издание.

Покровск, където живеят около 59 000 души, е на фронтовата линия практически от началото на войната. Но едва през последния месец бъдещето му е сериозно застрашено. Русия разглежда превземането му като стратегическа цел, откривайки настъпление към големите градове Днепър и Запорожие.

Голямата надежда на Украйна беше, че изненадващото настъпление към Курск ще облекчи натиска. Но руското настъпление напоследък се ускори.

Жителите на Покровск бързат да се евакуират

В момента Покровск се подготвя за нов, неприятен етап от войната. Областната полиция и местната администрация взимат извънредни мерки. Два супермаркета са затворени, вероятно ще затворят и други, отбелязва украинската агенция УНИАН.

Местните жители се редят на опашки пред банките и пенсионните служби, бързайки да приключат всичките си дела, докато все още могат. Вътре в града колите се движат с висока скорост. На 19 август властите призоваха жителите да напуснат града в рамките на 2 седмици. Мнозина се вслушват в съвета и напускат с куфари, пълни със семейни реликви, а някои бягат с хладилници, коледни елхи, дивани, фотьойли и матраци.

Изтеглянето на Украйна от Авдеевка през февруари и неуспешната ротация в съседно Очеретино през май месец създадоха предпоставки за настъпление към Покровск. Сега Русия се намира на 10 км от града. На перона на гарата звукът от плач отеква в писъка на домашни животни и шум от носене на торби и щайги, пише още УНИАН.

Си Ен Ен съобщава, че някои родители в Покровск крият децата си от местните власти, за да избегнат задължителна евакуация.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини