От х:

Днес в x:

Възраждане пусна черен списък на учители

„Ярък пример на кръчмарска пропаганда“ нарече списъка Георги Георгиев от ГЕРБ, Николай Денков от ПП поиска министърът да защити учителите

Депутат от „Продължаваме промяната - Демократична България“ Манол Пейков разпространи във фейсбук публикация на „Възраждане - Варна“, в която активистите на местната организация заплашват с натиск и използват език на омразата срещу учители, подписали петиция срещу поправките в закона, забраняващи „ЛГБТ пропагандата в училище“.

„Вижте лицата, които подкрепиха джендър идеологията в училищата на Варна“, гласи публикацията на варненската организация на партията. Списъкът включва 26 учители. „Настояваме за гаранции, че тези лица няма да вършат противозаконна пропаганда спрямо децата на Варна. Родителите могат да поискат обяснение от директорите на училищата, където паразитират въпросните джендъри“, призовава „Възраждане - Варна“ в социалната мрежа.

Няколко петиции бяха отправени до президента Радев да спре закона на „Възраждане“ миналата седмица, но той не се съобрази и не наложи вето. Насърчена от институционалното одобрение на закона „Величие“ внесе в парламента законопроект, който предвижда четирицифрени глоби за учителите, които „пропагандират нетрадиционна сексуална ориентация“.

Еврокомисията поиска от просветния министър Галин Цоков обяснение за този закон. България е заплашена от наказателна процедура заради нарушаване на човешки права. В ЕС само в Унгария има подобен закон и страната е в наказателна процедура.

Учителят Борис Илиев съобщава, че идната седмица в парламента ще бъдат внесени петициите на учителите, на преподавателите във ВУЗ и на гражданите срещу закона на „Възраждане“.

Николай Денков от ПП-ДБ: Нечувана атака срещу българските учители!

Нечувана атака срещу българските учители и недопустима политическа пропаганда на гърба на българското училище!, коментира бившият премиер акад. Николай Денков във фейсбук. В текста му се казва още:

„Възраждане“ си позволи да публикува списък с варненски учители с послание, което призовава към линч. Нарича учителите „паразити“, защото са изразили мнение, различно от това на партийния им фюрер. Тези учители са против закона за пропагандата в училище, който в сегашния си вид оставя широко поле за нарушаване на човешки права и задълбочава страховете на родителите заради ширещата се дезинформация по темата.

Учителите не могат да бъдат обект на партийна агресия - от това ще пострадат децата ни!
Очаквам министърът на образованието да реагира незабавно с мерките, които ще вземе МОН, за да защити българските учители от репресията на „Възраждане“, пише още акад. денков.

Позицията на МОН

Българският учител винаги е бил свободен, буден и прогресивен и това е направило децата и нацията ни свободни. Запазвайки тази свобода, ние запазваме собствените си ценности, морал и бъдеще.

Затова и в системата на българското образование няма да бъде допусната никаква форма на дискриминация и репресия към учители, ученици и родители. Както и досега, Министерството на образованието и науката и институциите в системата на предучилищното и училищното образование ще защитават духа на толерантността, антидискриминацията, българските традиции и общочовешките ценности, както и политиката на приобщаване в българското училище.

Образованието е кауза за обществото ни, която трябва да ни обединява, а не да чертае нови разделителни линии и конфликти.

Георги Георгиев, депутат от ГЕРБ: Кръчмарска пропаганда, грозно!

Публикуването на списък с имена на учители, само защото са изразили свободно мнението си, е недопустимо! Определянето им като „паразитиращи“ е не само грозно, но обиждащо хиляди достойни български учители.

Тази публикация от партия „Възраждане“ е всъщност ярък пример за кръчмарска пропаганда. Най-малкото, което трябва да направят, е да се извинят незабавно на цялото учителско съсловие, а не просто да трият публикациите си.

Другият, който дължи извинение е лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Който нарече публикувания списък „списъкът на Шиндлер“. Той просто трябва да се извини на своите учители, заради това, че нищо не е научил от тях.

Незнанието не е извинение, особено за политици на такова ниво. Затова е важно българските училища да бъдат подкрепяни в мисията им да са домове на знанието, на фактите, но и на критичното мислене.

Казвам го, като един от депутатите от ГЕРБ-СДС, които не подкрепихме внесените от „Възраждане“ промени в Закона за училищното и предучилищно образование.

Категорично никаква пропаганда няма място в българското училище! Но това няма да стане като се въвеждат дефиниции за сексуална ориентация, които нарушават българското и европейско законодателство и създават условия за конфликти, разделение и омраза.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини