От х:

Днес в x:

Изкуствен интелект предсказва земетресения с безпрецедентна точност

Изследователи от Тексаския университет са разработили изкуствен интелект, който е предсказал 70% от земетресенията по време на изпитание в Китай, което показва потенциал за бъдещо намаляване на риска от земетресения.

ИИ, обучен на базата на сеизмични данни, се класира на първо място и в международно състезание, което подчертава неговата ефективност и отваря врати за по-нататъшни подобрения в региони като американските щати Калифорния и Тексас.

Нов опит за прогнозиране на земетресения с помощта на изкуствен интелект породи надежди, че един ден технологията ще може да се използва за ограничаване на въздействието на земетресенията върху живота и икономиката. Разработен от изследователи от Тексаския университет в Остин, алгоритъмът на изкуствения интелект правилно предсказва 70% от земетресенията седмица преди да се случат, по време на седеммесечен изпитателен тест в Китай.

ИИ е обучен да открива статистически неравности в сеизмичните данни в реално време, които изследователите са свързали с предишни земетресения. Резултатът беше седмична прогноза, в която изкуственият интелект успешно прогнозира 14 земетресения в рамките на около 200 мили от мястото, където е изчислил, че ще се случат, и с почти точно изчислената сила. Той пропусна едно земетресение и даде осем фалшиви предупреждения.

Все още не е известно дали същият подход ще работи и на други места, но усилията са крайъгълен камък в изследванията за прогнозиране на земетресения с помощта на изкуствен интелект.

„Предвиждането на земетресенията е Свещеният граал на сеизмолозите“, казва Сергей Фомел, професор в Бюрото по икономическа геология на UT и член на изследователския екип. „Все още не сме близо до това да правим прогнози за която и да е точка на света, но това, което постигнахме, ни казва, че това, което смятахме за невъзможен проблем, е решимо по принцип.“

Изследователите твърдят, че методът им е бил успешен благодарение на сравнително прост подход за машинно обучение. На изкуствения интелект е бил даден набор от статистически характеристики, основани на знанията на екипа за физиката на земетресенията, след което му е било казано да се обучи върху петгодишна база данни със сеизмични записи.

След като е бил обучен, изкуственият интелект е дал своята прогноза, като е слушал за признаци на предстоящи земетресения сред фоновите шумове в Земята.

Опитът е част от международно състезание, проведено в Китай, в което разработеният от Тексаския университет изкуствен интелект заема първо място сред 600 други проекта.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини