От х:

Днес в x:

В Забърдо се готвят за протест! Недоволстват заради разбития път до гробищния парк

Жителите на чепеларското село Забърдо се готвят за протестни действия, става ясно от писмо на кмета на селото Валентин Черпоков. В него той уведомява градоначалника Боран Хаджиев и органите на МВР-Чепеларе, че на 12-ти септември ще протестират мирно с гайди. Забърдовци ще се съберат в 12.00 часа на разклона за селото, на главен път Чепеларе-Пловдив. Причина за недоволството им е "бездействието на Община Чепеларе за изграждането на подпорна стена и пътя за гробищния парк до селото", каза кметът Черпоков. По думите му лично той е осигурил средства за този обект от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Черпоков е категоричен, че Община Чепеларе не спазва капиталовата програма вече три години. Днес в редакцията на СмолянБГвести се получи писмо от пресцентъра на Община Чепеларе. В него от администрацията обясняват причините за забавяне на ремонта на пътя и подпорната стена до гробищния парк.

Община Чепеларе, в качеството си на Възложител, е възложила изготвянето на техническа експертиза и работен инвестиционен проект за въпросния обект. В периода 08 - 13 януари 2021 г. проливните дъждове и мокър сняг са предизвикали разрушение на част от подпорната стена и пропадане на част от уличната настилка. Община Чепеларе е изпратила писма до Министъра на вътрешните работи и Председателя на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, с приложени снимков материал, техническа експертиза, заключение от техническа експертиза, както и искане за финансиране. Обектът е одобрен и финансиран през декември 2022 г. Кметът на Община Чепеларе, Боран Хаджиев, на 27.03.2023 г. обявява обществена поръчка. След провеждането ѝ е сключен договор с фирма изпълнител. Изготвената проектна документация е одобрена и съгласувана от Главния архитект на Община Чепеларе и е издадено Разрешение за строеж на 06.03.2023 г.

На 17.08.2023 г. строежът е спрян поради трудности при изпълнение на обекта, продиктувани от жалба с негативна реакция от страна на местното население и оспорване на правото на преминаване през частен имот. Причината е, че на мястото има компрометиран стоманобетонен електрически стълб на съществуващата въздушна електрическа мрежа, попадащ в зоната на рушащата се каменна подпорна стена. Проведена е кореспонденция с ЕР ЮГ, КЕЦ - Чепеларе и ЕР ЮГ, КЕЦ - Смолян, и от страна на Община Чепеларе е извършено плащане през юли 2024 г. за услуги - монтаж или изместване на стълб от мрежа НН при изпълнение на услуга в работни дни, както и материали по изместването му, което забави работата по строително-монтажните дейности на обекта. Към настоящия момент, 22.08.2024 г., фирмата-изпълнител е започнала работа по изпълнението на обекта, допълват още от Община Чепеларе.

За обект “Основен ремонт - реконструкция на улица към гробищен парк в с. Забърдо“ е издадено Разрешение за строеж още на 30.05.2023 г. от Главния архитект на Община Чепеларе. Забавянето на изпълнението бе продиктувано от необходимостта за промяна на асфалтовата настилка с бетонова, поради изключително стръмния терен. Това е свързано с допълнителни съгласувателни процедури, които отнемат време. Надяваме се, че до края на строителния сезон пътят ще бъде ремонтиран, казват още от администрацията. Оттам припомнят, че в началото на строителния сезон 2024 г. Община Чепеларе приоритетно финансира със собствени средства и предприе належащ текущ ремонт към скалния феномен Чудните мостове в с. Забърдо на отсечката от хижа "Скални мостове" до главния път. Бяха "закърпени" дупките на отсечката от приблизително 16 км, водеща към една от най-впечатляващите природни забележителности в община Чепеларе - Чудните мостове. Община Чепеларе е възложила геодезическо заснемане и проектиране за основен ремонт на същата отсечка. В центъра на селото също е изпълнен текущ ремонт на пътната настилка, подчертават още от кабинета на кмета Боран Хаджиев.

Анелия Веселинова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини