От х:

Днес в x:

Главчев даде знак, че ще смени Калин Стоянов в новия кабинет

Радев му заръча обмислени промени до понеделник. Изборите ще са на 27 октомври

Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев даде заявка, че ще смени вътрешния министър Калин Стоянов в следващото служебно правителство, за което днес получи мандат от президента.

Връчвайки му мандата, Румен Радев го призова до понеделник да върне изпълнен мандат с „внимателно обмислени промени в състава на правителството“. Ако това се случи, премиерът ще се закълне още същия ден пред Народното събрание, а изборите за нов парламент ще бъдат насрочени за 27 октомври 2024 г., обяви държавният глава.

Радев посочи, че Главчев е бил единствен вариант за кандидат-премиер, тъй като според президента не е редно такъв да бъде излъчен измежду ръководството на БНБ. „Не е редно кризата в една институция да бъде гасена с разпалване на пожар в друга институция“, каза Радев, визирайки централната банка.

Той призова Димитър Главчев да не допуска отново да се сблъскваме с всички перипетии от първия му служебен мандат и припомни, че тогава са се родили „съмнения за зависимости от определени политически лица“.

„Получавате и реалната възможност да ги опровергаете, като докажете противното“, каза му президентът. Той настоя за „внимателно обмислени промени в състава на правителството“, което да издигне в свой приоритет противодействието на купения и контролиран вот.

„Очаквам до понеделник състав на МС, който убедително да се вписва в тази важна мисия и същия ден да положи клетва. При успех изборите ще са на 27 октомври“, каза Румен Радев.

„Естествено, че може човек да се справи и по-добре. Но аз нямам от какво да се срамувам работата на правителството“, отговори Главчев, приемайки мандата.

„Аз наистина ще се постарая всичко, което вършихме досега, да го вършим по-добре“, добави той.

Главчев не коментира директно персонални промени или кадрови решения в следващия кабинет, но даде заявка за смяна на вътрешния министър Калин Стоянов, като каза: „Мисля, че до голяма степен ще бъдат оправдани очакванията на всички в посоката, в която очакват българските граждани... горе-долу в тази посока говорихте и Вие“.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини