От х:

Днес в x:

Лодка с мигранти се обърна в река Дрина, 7 от тях са в неизвестност

През нощта лодка с мигранти, които се опитаха да прекосят реката от Сърбия към Босна и Херцеговина, се преобърна на Дрина, съобщи сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич на 22 август, цитиран от балканската редакция на Радио „Свободна Европа“, предаде News.bg.

„Тази сутрин, около 5 часа, граничната полиция на Любовия е била информирана от граничните власти на Босна и Херцеговина, както и от местен жител, че лодка с мигранти, които се опитали да пресекат реката от Сърбия между село Дърлаче в община Любовия и Орлице в община Зворник, БиХ „се преобърна през нощта в Дрина," каза Дачич.

Веднага след сигнала на място са изпратени полицаи и спасители, като в момента текат усилени спасителни и издирвателни действия по реката и крайбрежието.

Според достигналите до брега мигранти в лодката е имало около 25 души, а полицията и пожарникарите-спасители са открили на брега 18 души, сред които три деца, допълни министърът.

„Освен членове на полицейския участък в Любовия и отдела за спешна помощ, членове на граничния полицейски участък в Любовия и Регионалния център на граничната полиция на Босна и Херцеговина също участват в издирването, както и членове на водолазното звено на жандармерията на Сърбия," каза Дачич.

Сърбия е част от т. нар Балкански маршрут, през който минават мигрантите на път за Западна Европа.

През последните десет години река Дрина е отнела живота на най-малко 40 мигранти, опитали се да я прекосят, сочат данни на Радио Свободна Европа към февруари 2024 г.

Миналата година повече от 100 000 мигранти са преминали през Сърбия, което е с 12 процента по-малко от 2022 г., според данни на сръбския Комисариат за бежанците и миграцията (KIRS).

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини